fbpx
 
Categories Branchenyt - vi elsker biler

Gennemført Volvo særudstilling emmer af nostalgi

Posted on
Gennemført Volvo særudstilling emmer af nostalgi

En fin og sjælden samling af gamle Volvo’er udgør frem til marts 2021 rammen for en særudstilling hos Sommer’s Automobile Museum i Nærum. Udstillingen er ikke alene en hyldest til det svenske mærke – den fortæller også historien om bilhuset Sommer, som i mange år var en af landets mest velbesøgte Volvo- og Jaguar-forhandlere med hovedsæde et stenkast fra det nu etablerede museum i Nærum.

Verdens første Volvo

I særudstillingen findes bl.a. verdens første Volvo – en ÖV4 fra 1927. Netop den bil har museet arbejdet længe og intenst på at få fat i, så historien om Volvo kan fortælles helt fra begyndelsen. ÖV4 blev produceret i 300 eksemplarer som personbil. Den blev også anvendt som platform til datidens Volvo-lastbiler. Man kan på modellen se, at den karakteristiske diagonal med Volvo-emblem prægede grillen allerede fra starten.  

Sikkerhed en del af Volvos DNA

Historien og udviklingen af Volvo som personbil fortælles gennem mere end 30 udvalgte Volvo-modeller, som alle kan opleves i særudstillingen. Her står det klart, at Volvo havde – og fortsat har – høje ambitioner. Bilerne skulle være sikre og have potentiale på verdensmarkedet, hvor kikkerten bl.a. blev rettet mod USA i slutningen af 50’erne.

Et reklameslogan med adskillige år på bagen markedsfører netop sikkerheden: ”Hold Dem til Volvo – den holder til Dem”, lover bilproducenten. I dag er målet, at ingen skal dø i en Volvo.

Inspirationen fra amerikanske biler er tydelig på tidlige modeller som PV51 fra 1937. Og modeller fra 60’erne er skabt, så de kunne sælges under fjerne himmelstrøg. En hvid Volvo P 1800 fra 1962 har en fremtrædende plads i udstillingen, og netop denne model skulle med flotte designlinjer fra Italienske Pietro Frua og masser af kromdetaljer appellere til kunder i Californien. I datidens målestok var det en særdeles dyr bil.

Som en lille ”fun fact” var den designer hos Pietro Frua, som lavede designforslaget til P 1800, rent faktisk svenskeren Pelle Petterson, som på det tidspunkt var studerende i designhuset.  

Mine favoritter i særudstillingen

Netop den hvide Volvo P 1800 er en af mine store favoritter i udstillingen. Den udstråler drømme og frihed – en bil som jeg sagtens kunne forestille mig at cruise i langs kysten i Californien.   

Blandt de lidt over 30 Volvo’er i udstillingen, har jeg også et godt øje til en cremegul Volvo 850 T-5R fra 1995, som er en af de mere flabede fra det svenske mærke. Her glemmer vi janteloven og drømmer om at give den gas på en måde, hvor den 5-cylindrede motor virkelig får noget at bestille.

Vigtige modeller som Volvo Amazon og de karakteristiske kantede Volvo’er fra 70’erne og 80’erne går også lige i hjertet. Og så har jeg en svaghed for Volvo PV544 fra 1965. Den er i min optik ikke decideret smuk – men den har et design, der ligesom en Citroen 2CV er så specielt, at du slet ikke kan få øjnene fra den.

Og sådan kunne jeg blive ved. Der er Volvo’er for enhver smag i særudstillingen, og mange vil have et minde eller en historie omkring bilerne, som får smilet frem.

Volvo’er i særudstillingen

Sommer’s Automobile Museum

Nærum Hovedgade 3, 2850 Nærum.
Åbningstid: Søndage 14.00 – 17.00.
Under Volvo særudstillingen tillige: Onsdage 18.00 – 21.00.
Entré: Kr. 50,- pr. person. Børn under 18 år gratis ifølge med en voksen.

Sommer’s Automobile Museum er en privat samling af biler og motorer, som repræsenterer bilmanden Ole Sommers livslange passion for design og mekanik.

www.sommersautomobilemuseum.dk

www.facebook.com/sommersautomobilmuseum.dk

1 kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Anbefalet