fbpx
 
Categories Bilnyheder

Krænger din bil for meget? Så skal stabilisatoren måske skiftes

Posted on

De færreste kender den og har set den, men den har en yderst vigtig funktion. Nemlig stabilisatorstangen, som sørger for at din bil ikke krænger mere en højst nødvendigt, når du kører i sving. Den har altså en vigtig funktion i forhold til køreegenskaberne og sikkerheden i din bil. Men hvornår skal en stabilisator typisk skiftes? Det kan du læse mere op i dette blogpost.

Hvis du er i tvivl om, hvordan en stabilisatorstang ser ud, så skal du en tur ind under bilen næste gang du har den på en lift på værkstedet – fx i forbindelse med skift til sommer- eller vinterdæk. Stabilisatorstangen sidder sammen med bilens støddæmpere og er fastgjort til karrosseriet. Der vil typisk være en del snavs på den, så den måske er lidt svær at se.

Hvornår er det tid til at skifte en stabilisator?

Under normale omstændigheder kan en stabilisator holde til mange tusinde kilometer, men hvis du har en bil med frihøjde til terræn og kører i udfordrende områder, så kan du være uheldig at beskadige stabilisatoren selvom den er ny og har mange kilometer tilbage. Jeg har hørt eksempler fra folk i relativt nye biler, som har oplevet en defekt stabilisator, fordi de har udfordret bilen eller blot været uheldige.

Du opdager heldigvis nemt, hvis stabilisatoren er beskadiget. Du mærker det på bilens køreegenskaber og der vil typisk også være en lidt anderledes lyd i forbindelse med sving eller ujævnheder på vejen.

Hvis du er fingernem, er det muligt at skifte stabilisatoren selv. Men de fleste vil nok søge hjælp på et værksted.

Sådan finder du den rette stabilisator

Når du skal finde en stabilisator, som passer til din bil, kan du søge på internettet og finde lige præcis den stabilisator, som passer til din bil. En stabilisator som Delphi TC880 passer fx til Citroen, DS og Peugeot og på den måde kan du altid finde en stabilisator, som passer til lige præcis din model.

Hvis din bil er sænket skal du naturligvis tage højde for det, når du skal finde en passende stabilisator.

En stabilisator tager ikke nødvendigvis lang tid at skifte, men du har brug for at få bilen hævet på en lift, så der er fri adgang til at demontere den gamle stabilisator. Måske har du selv adgang til en lift, eller kender en som kan hjælpe dig, men ellers findes der også gør-det-selv-værksteder, hvor du kan få adgang til lift og professionelt værktøj. Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal skifte stabilisatoren, skal du spørge professionelle til råds.

Når du har fået skiftet din stabilisator, er det vigtigt at teste, at bilen opfører sig som den skal. Bilen skal ikke krænge for voldsomt i sving, og der skal ikke være lyde, som der ikke plejer at være. En grundig køretur efter skift at stabilisator er derfor nødvendigt for at sikre, at alt fungerer som det skal.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Anbefalet
%d bloggers like this: