fbpx
 
Categories Branchenyt - vi elsker biler

Populære biler da far var barn

Posted on
Populære biler da far var barn

Om få dage starter en af årets største internationale biludstillinger i Genève, hvor der uden tvivl vil være masser af velskabte nyheder, som flokkes om fotografernes blitzlys. På podiet kommer vi bl.a. til at se den nye Volvo V60, den nye Audi A6 og sikkert også et par overraskelser fra bilproducenternes udviklingsafdelinger. Med et forbud på vej for dieselbiler i større tyske biler, forventer jeg også at se flere nyheder på området for el- og hybridbiler.

Skruer vi tiden 40 år tilbage, hvor teknologi og design også var i rivende udvikling, så bilerne i sagens natur noget anderledes ud. Bilerne i datidens gadebillede var for mig super interessante at betragte rent designmæssigt. Dengang fyldte teknikken ikke så meget for mig – med enkelte undtagelser. Jeg var ret begejstret for hydraulik systemet i Citroen CX, og det var vildt fedt at se bilen ”lægge sig ned” på en parkeringsplads.

A walk down memory lane

Men hvilke biler var egentlig populære, da jeg var barn? Med en årgang 1977 på papiret er jeg gået en tur ”down memory lane” for at finde tilbage de biler, som var allermest populære i parcelhuskvarteret i Kolding, hvor jeg er vokset op.


Citroen CX med det avancerede hydrauliske system. Jeg var helt vild med Citroens design dengang! Ultra avantgarde og cool. Se den lige!

 


Porsche 928 blev European Car of the Year i 1978. Den blev vist for første gang i Geneve i 1977. Bilen blev en kæmpe succes for Porsche og var på designfronten forud med bl.a. indfarvede kofangere for og bag i plast, som gav nye designmuligheder.

 

Alfa Romeo Alfasud kom i starten af 1970’erne og kørte helt frem til slut 80’erne. Jeg kan huske, at skolens tandlæge kørte i Alfasud. Den så sprød ud! Jeg husker også, at den havde en del rust her og der. 

 


Mercedes E-klasse var (og er) en lækker sag. Mine bedsteforældres genbo i sommerhuset havde en i blå, som jeg tit har stået og savlet over.

 


VW Golf var allerede dengang en super populær bil. I dag har modellen dannet grundlag for et helt segment af kompakt biler, som alle måler sig op mod Golf.

 

BMW 5-serien var allerede dengang en flot og sportslig familie sedan. Min Onkel boede i Schweiz, da jeg var barn, og han kørte på besøg i Danmark i sin grønne 5-serie. Det var altid et højdepunkt, når han kom i Bimmeren.

 


Franske biler fyldte også meget i gadebilledet, da jeg var barn. Peugeot 504 var i film ofte den bil, som skurkene kørte i. Knækket på bagenden gav bilen karakter. 

 


Renault 5 var en populær minibil med et markant design. Modellen findes ikke mere, så det nærmeste vi kommer i dag, er nok en Renault Twingo.

 


Saab 900 havde et meget unikt design og skilte sig ud fra mængden. Saab var nok også lidt for de få og lå prismæssigt i den høje ende. Det har ikke været nok til at holde bilmærket i live, og Saab er et af de bilmærker, som vi har været nødt til at sige farvel til.

 


Vi kommer ikke uden om Volvo 240-serien. Den var stor, kantet og havde en brølende motor. Allerede dengang var sikkerheden i top og bilen virkede generelt super solid. 

 


I min barndom var boblen fra VW meget synlig i gadebilledet – ofte som brugt bil. Designet er stadig betagende og nok en af de største klassikere inden for “biler til folket”.

 


Simca var et italiensk bilmærke, som blev solgt til PSA koncernen (fransk) og fik navnet Simca Talbot. Mærket eksisterer ikke den dag i dag. Jeg husker den som lidt “nederen”.

 


Opel var et poplært mærke, og vi havde Opel i min familie. Opel Ascona var en populær 4-dørs sedan i segmentet over Opel Kadett (i dag Astra) og under Opel Rekord (senere Senator og Omega). Ascona blev afløst af Vectra og er i dag Insignia.

 


Renault 4 husker de fleste nok som den gule postbil. Den praktiske bil var datidens Berlingo.

 


Fiat 127 var en lille italiensk perle. En god lille bil. Efterfølgende succeser med Fiat Uno og Fiat Punto siger lidt om, hvad Fiat er bedst til – de små, praktiske biler. 

1 kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Anbefalet
%d bloggers like this: