fbpx
 
Categories Branchenyt - vi elsker biler

Guide til bildæk

Posted on
Guide til bildæk

Kontakten mellem vej og bil sker i dækkene, og det er derfor vigtigt at du kører med de rette dæk. Er dækkene slidte eller for gamle, kan det udgøre en sikkerhedsrisiko og nedsætte bilens ydeevne. Brændstoføkonomi er også en væsentlig faktor, når det handler om at køre med de rette dæk og det rigtige dæktryk.

Typer af bildæk

Dæk forbindes ofte med årstider og mange skifter til vinterdæk i de kolde måneder. Når foråret sætter ind i april er det tid til at skifte til sommerdæk. Nogle vælger at køre med helårsdæk, hvor dækket i bund og grund kan klare både det ene og andet slags vejr. I nogle lande er der dog regler som betyder, at vinterdæk er lovpligtigt i vintermånederne. Dette er vigtigt at tjekke hvis du fx tager bilen på skiferie til Østrig, hvor vinterdæk er påbudt ved lov.

Overgangen til at skifte til vinterdæk skal ikke ske for sent. Allerede i slutningen af oktober og starten af november kan temperaturen være så lav, at gummiet i et sommerdæk ikke kan yde den optimale kontakt med vejen. Mange siger som tommelfingerregel, at når temperaturen når under 7 grader, er det tid til at skifte til vinterdæk. Omvendt performer et vinterdæk dårligt om sommeren – særligt i vådt føre. Du skal derfor være omhyggelig med at skifte dæk i rette tid, så du følger sæsonen. Du kan vælge at skifte dækkene selv eller få et værksted til at gøre det.

Sådan er dækket bygget op

Dæk er designet til at passe til en fælg, som igen er designet til at passe på en bil. Der er forskel i de forskellige størrelser og man skal derfor vide de grundlæggende ting om dæk og størrelser, for at det passer. Det er helt afgørende for sikkerheden i din bil, at du kører med dæk, der har den rette størrelse.

På siden af dækket kan man se tal og bogstaver, som viser dækkets størrelse. Her står også om det fx er et vinterdæk. Det er de tal du skal bruge, hvis du fx selv skal søge efter nye dæk til din bil online.

Det første tal siger noget om dækkets bredde angivet i millimeter og det næste tal viser dækkets højde i procent holdt op mod bredden. Det sidste tal viser fælgens højde i tommer.

Langt de fleste dæk er radial dæk, og derfor står bogstavet R for at fortælle, at det er et radialdæk. Hvis du er i tvivl om hvilke dæk, der passer til dine fælge, kan du slå det op online i en dækguide eller spørge dit værksted om hjælp og vejledning.

Du kan på et klistermærke i venstre dørside se, hvilken dæktryk der er det rette for dine dæk. Det er vigtigt at køre med et korrekt dæktryk. Både for komforten og sikkerheden – men også i forhold til bilens brændstofforbrug.

Hvor længe holder et dæk

Der er mange faktorer der spiller ind når det drejer sig om holdbarheden af dine dæk. For det første er det afgørende hvordan du kører. Hvis du er typen der giver den gas og presser din bil meget, slides dækkene hurtigere. Men det er naturligvis også et spørgsmål om hvor lang du kører. Hvis du har et lavt kørselsbehov holder dine dæk længere end hvis du er meget på farten og måske tilbagelægger 30.000-40.000 km på vejen om året.

Derudover er der en holdbarhed på gummi, hvor fleksibiliteten bliver dårligere jo flere år der går. Gamle dæk, som ikke har kørt mange kilometer, men bare har mange år på bagen, kan derfor performe dårligere.

Du kan i udgangspunktet ikke gøre så meget for at pleje dine dæk. Nogle smører et shineprodukt på dækkene, når bilen er nyvasket, for at dækkene fremstår skinnende og ser nye ud. Det er dog ikke noget der giver en længere holdbarhed – det giver kun et dæk som ser mere rent og nyt ud.

Opbevaring af vinter- eller sommerdæk skal helst ske på en måde, hvor de kan ligge plant.

Hvornår skal jeg skifte dæk

Du kan måle dækmønsteret og dermed vurdere, om det er tid til at skifte dæk. Lovkravet er 1,6 mm men flere professionelle anbefaler at du har 2-3 mm på dine dæk, for at de performer bedst. Hvis dækket er mere end 10 år gammelt, bør det skiftes, da dækkets egenskaber vil være nedsat.

Hvis du er i tvivl om, hvor gamle dine dæk er, så se efter et årstal på dækket.

Kilder til information bildeleshop.dk og sdkbiler.dk

1 kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Anbefalet
%d bloggers like this: