fbpx
 
Categories Biltest

Test: Jaguar F-PACE P400e AWD S

Posted on
Test: Jaguar F-PACE P400e AWD S

SUV-bølgen skyllede ind over Jaguar i 2016, hvor mærket for første gang nogensinde lancerede en højbenet vildkat med navnet F-Pace. Modellen er siden blevet den bedst sælgende i programmet, og et facelift ledsaget af en ny plug-in hybrid drivlinje med afgiftsrabat skal fastholde momentum. Vi tester den semi-elektrificerede Jaguar og undersøger, om det spiller.

Elegance og klasse

Testbilen i Portofino Blue metallak og lyst læderindtræk oser af elegance og klasse. Selvom modellen efterhånden har nogle år på bagen, giver det stramme og tidløse design et moderne og sporty udtryk, som vil holde mange år endnu.

Linjerne på Jaguar F-Pace virker stadig friske.

De mest markante ændringer i faceliftet finder vi i kabinen, som har fået et gevaldigt løft. Design, teknologi og kvalitet går op i en højere enhed og jeg er særligt imponeret over materialevalget og udførelsen. Her slår Jaguaren konkurrenterne og fremstår som den mest helstøbte og luksuriøse i klassen. Jeg kunne finde på at vælge bilen alene på grund af den fede oplevelse i kabinen.

Gode materialer og intuitiv betjening med flotte digitale skærme er med til at give en fornemmelse af kvalitet og luksus i kabinen.

Det smagfulde mix af lyse og mørke toner virker klassisk og får et moderne twist med aludetaljer og velintegrerede digitale indslag. En stor touchskærm giver adgang til indstillinger, infotainment og navigation og fungerer upåklageligt sammen med trådløs Apple CarPlay / Android Auto integration.

Det lyse læderindtræk står i flot kontrast til den Portofino-blå lak.

Klimaanlæg, volumenknap og valg af køreindstillinger – herunder EV-modes – styres fra knapper, og det er et fint og brugervenligt valg. De store drejeknapper har flere funktioner. Du kan styre temperatur, sædevarme og blæsestyrke i friskluftdyserne ved at trykke eller hive i knapperne, så de skifter funktion.

Fra rattet kan du styre medier og menuer i det digitale cockpit, og derudover er der knapper til adaptiv fartpilot og ratvarme.

Det hele er sammensat fuldstændig efter bogen, og der er ikke en finger at sætte på noget.

Det røde lys i start/stop-knappen til motoren står og pulserer som en hjerterytme, indtil du tænder bilen. En lille detalje men ret cool. Den elegante kabinebelysning langs kanter på instrumentbord og dørsider skifter farve alt efter køreindstillingen. I den mest dynamiske indstilling skifter lyset til rødt, og det giver en mere sportslig fornemmelse i den elegante kabine.

Det røde lys understreger den mere sportslige side af Jaguar F-Pace plug-in hybrid.

Plug-in hybrid på højt niveau

Størrelsesmæssigt er F-Pace sin egen. Den ligger ikke direkte op ad fx de tyske konkurrenter men placerer sig midt imellem fx X3 og X5. Det efterlader en rummelig kabine – ikke kæmpe men heller ikke for lille. Egentlig bare tilpas.

Pladsen kniber det dog med i bagagerummet, hvor plug-in hybridens batteri fylder. Du må nøjes med 385 liter, som er på størrelse med en kompakt hatchback i Golf-klassen. Det er lidt ærgerligt, for plug-in hybriden er bestemt værd at gå efter. Nu skal du høre hvorfor.

Som plug-in hybrid har F-Pace en 2.0 liters firecylindret benzinmotor og en elmotor drevet at et 17,2 kWh batteri. Samlet giver det en systemydelse på 404 hk (640 Nm), som gør den relativt store bil pænt hurtig. En accelerationstid fra 0-100 km/t klares på 5,3 sekunder – det er næsten ligeså hurtigt som den fuldelektriske pendant I-Pace, der klarer den disciplin på 4,8 sekunder.

Du kan vælge tre EV-indstillinger – hybrid, ren el og ”save”, hvor sidstnævnte gemmer den strøm, du måtte have tilbage på batteriet. I ren eldrift er rækkevidden på papiret 53 km (WLTP) og i praksis lidt lavere omkring 40-42 km.

En fordel ved Jaguars plug-in hybrid teknologi er, at du rent faktisk kan lade i en hurtiglader (DC) med op til 32 kW, så du efter en halv time har 80 % strøm på batteriet. Ved opladning på en 11 kW ladeboks (AC) opnår du 80 % strøm på batteriet på 3 timer og 40 min.

Førstnævnte kan være en fordel, hvis du fx har mulighed for at oplade ved et supermarked, mens du handler ind.

Plug-in hybrid-teknologien virker forfinet og moderne, og skift mellem ren el og benzinmotor mærkes stort set ikke. Bilen er ekstremt godt støjdæmpet, så det kan være svært at høre, om benzinmotoren er aktiv.

Batteriet sluger mærkbart meget plads i bagagerummet, så du må nøjes med 385 liter. Det er ikke meget i en relativ stor SUV.

Dynamisk køreindstilling med G-måler

Bilens køreindstillinger er en bred pallette med mulighed for optimal udnyttelse af firehjulstrækket til fx dynamisk kørsel. Her strammes der op for motor, styretøj, gearskifte og affjedring, og bilen får en mærkbar sportslig karakter, der går godt i spænd med de 404 hk. I denne indstilling har du i øvrigt adgang til stopur, omgangstider og G-måler, så det sportslige Jaguar-DNA slår godt igennem her.

I den anden ende af skalaen kan du vælge indstillinger med fokus på økonomisk kørsel og komfort, som F-Pace plug-in hybrid mestrer til fulde. Her får du en yderst komfortabel køreoplevelse både på korte og lange ture.

At bilen performer godt i så forskellige discipliner vidner om en alsidighed, som jeg tror, vil tiltale mange.

En længere tur på motorvej i testen giver et billede af en oplagt langtursvogn med høj komfort, gode assistentsystemer (bl.a. den adaptive fartpilot) og en udpræget støjsvag køreoplevelse.

Når strømmen på batteriet er brugt, er benzinøkonomien mindre prangende, og du skal nok ikke satse på meget over 12 km/l. Har du derimod været flittig ved opladeren, ser tallet noget anderledes ud. På papiret er bilen opgivet til 45,5 km/l (WLTP) ved blandet kørsel.

Balancen mellem sport og komfort er perfekt i Jaguar F-Pace plug-in hybrid.

Plug-in hybrid med afgiftsrabat

Da CO2-udledningen i Jaguar F-Pace plug-in hybrid holder sig under den grænse, som giver adgang til afgiftsrabat, er priserne attraktive. Der er tre udstyrsniveauer at vælge imellem – alle med samme drivlinje – og den billigste koster 799.900 kr. med et pænt standardudstyr.

Vores testbil i mellemste udstyrstrin ”S” koster 874.900 kr. og virker som det mest oplagte valg i forhold til udstyr. Den dyreste model til 909.900 kr. har alt hvad du kan ønske af udstyr og er i øvrigt konfigureret med en lidt anderledes sportslig styling.

Som et plus må plug-in hybriderne trække op til 2 tons og alle Jaguar-modeller har 5 års garanti.

Med afgiftsrabat på plug-in hybriderne, er disse varianter de p.t. mest interessante at gå efter. Men tjek om du kan leve med den begrænsede plads i bagagerummet, inden du skriver under.

Specifikationer Jaguar F-PACE P400e AWD

  • Motor: 2.0 liters firecylindret benzinmotor og elmotor
  • Ydelse: 404 hk
  • Moment: 640 Nm
  • Brændstofforbrug: 45,5 km/l ved blandet kørsel (WLTP)
  • Rækkevidde på ren el: 53 km
  • Topfart: 240 km/t
  • Acceleration 0-100 km/t: 5,3 sek.
  • Træk: 2.000 kg
  • Dimensioner: 4.747-4.762 mm længde x 1.936 mm bredde x 1.664-1.670 mm højde
  • Garanti: 5 år (eller 150.000 km)
  • Pris: Fra 799.900 kr. (testbil fra 874.900 kr.)
  • Testbilens farve: Portofino Blue (Metallak) 17.000 kr.

Foto: Thomas Saks

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Anbefalet
%d bloggers like this: