Fornuftig eller ufornuftig? Det afhænger af øjnene der ser. Jeg prøver kræfter med den nye Volkswagen Amarok, som med PanAmericana styling har den mest rå offroad attitude i modelprogrammet. Men hvem henvender pickuppen Amarok sig egentlig til i et land som Danmark? Her er mit bud.
Stor bil i lille Danmark
Testen af Amarok sker ugen efter, jeg har testet den faceliftede ID.3. Kontrasten kan næsten ikke blive større, og målgrupperne til de to biler må være som nat og dag.
Familiebiler er min hjemmebane, og jeg må indrømme, at jeg er lidt ude af min comfort zone i den store pickup på papegøjeplader. Det skal dog ikke holde mig fra at undersøge, hvad Amarok har at byde på.

Volkswagen har valgt en partner
Når jeg tester en bil ,starter jeg altid de første par dage uden på forhånd at have researchet fx pris og samarbejdspartnere. På den måske udfordrer jeg mig selv og prøver at anmelde ud fra et så neutralt grundlag som muligt.
Nogle gange overraskes jeg over, at prisen er så lav – eller høj. Andre gange kan jeg fornemme, om hele eller dele af bilen er udviklet sammen med et andet mærke.
Prisen på Amarok kommer jeg tilbage til. Og hvad angår samarbejdspartnere, opsnapper jeg hurtigt en duft af Ford i Amarok. I bogstavligste forstand. Bilmærker lugter forskelligt, og Amarok lugter af Ford.
Det er der en god grund til, for den nye Amarok er baseret på en Ford Ranger, som er lillesøster til Ford F-serien, der er den mest solgte bilmodel i USA.
Det er ikke første gang, Ranger bliver twisted og får et andet emblem på snuden. Ford havde i en årrække et ejerskab af Mazda, hvor Ranger og Mazdas B-serie pickup havde et nært slægtskab.

Eksklusiv Volkswagen kabine til professionelle opgaver
Volkswagen har gjort hvad de kunne for at få noget Wolfsburg-DNA ind i Amarok. Forklaringen fra Volkswagen er, at den er designet i Tyskland… og bygget på Fords fabrik i Sydafrika.
Det udvendige design er unikt for Amarok, så der er ikke meget Ranger at spore her. De halvrunde hjulkasser ser cool ud, men ellers er det klassiske pickup linjer, der præger bilen.

Kabinen er et mix af moderne digitale skærme og analoge knapper, som der er mange af. Betjeningen er overordnet god.

Helhedsindtrykket er ikke ligeså eksklusivt som i Touareg, men fordi Amarok har en mere rå side og skal kunne holde til at blive brugt, gør det ikke det store.
Det gælder især den rå PanAmericana. Vælger du den anden topmodel – Aventura – er der skruet mere op for det elegante og eksklusive.
Begge modeller har som standard læderinteriør, intelligente matrixforlygter og Harman-Kardon lydanlæg.
Amarok fås som firedørs DoubleCab og todørs SingleCab. DoubleCab-bagsædet har plads til tre voksne. I testbilen på papegøjeplader er der fire døre men ingen bagsæde. I stedet er et stort rum, hvor der kan være lidt af hvert. Værktøj for eksempel.
Fås udelukkende med dieselmotorer
Testbilen har en kraftig 3,0 liters V6-dieselmotor med 241 heste. En lidt mindre firecylindret dieselmotor med 170 hk fås også. Begge motorer er fra Ford.
En ny 10-trins automatgearkasse gør et imponerende arbejde, og spiller godt sammen med det avancerede firehjulstræk.
Gearstangen er af den type, som du skubber frem og tilbage, men parkerer du og slukker bilen i D, kører stangen automatisk i P. Det ser lidt sjovt ud, når stangen bevæger sig rundt på egen hånd, og virker egentlig unødvendigt, da Amarok har shift by wire.

En arbejdshest
Du er ikke i tvivl om, at Amarok er en arbejdshest. Motoren virker bumstærk, og hvis du er typen, der skal køre med trailer og tung last, så bare fyld på op til 3.500 kg med jord, sten eller maskiner. Bilen er bygget til det – og den beder nærmest om at blive brugt hårdt.
Du kan proppe 1,16 tons på ladet, som er stort nok til at rumme en europalle på tværs. I SingleCab-versionen er der plads til to europaller på tværs. Ladet kan lukkes med et elbetjent rollcover.

Hvad der overrasker mig er, at det ikke er en pinsel at køre en lidt længere tur på motorvej. Amarok er overraskende rolig på vejen og meget komfortabel. Udsynet er eminent godt, fordi du sikker så højt.
Paletten af assistent- og sikkerhedssystemer er komplet og heldigvis er adaptiv fartpilot standard.
Brændstofforbruget er som forventet i en bil af den type, og jeg vrider ikke meget mere end 9 km/l ud af Amarok på mine ture.
Henvender sig mest til de professionelle
Hvem henvender Amarok sig til? Den har en klar fordel som erhvervsbil, hvor den klarer sig godt som trofast arbejdshest til entreprenøren, gartneren eller landmanden.
Første generation er solgt i over 800.000 eksemplarer på udvalgte markeder i verden, og det siger lidt om, at folk gerne vil køre pickup med VW emblem på snuden.
I min test af bilen opdager jeg, at der også er andre end erhvervstyperne, der drømmer om en Amarok. Der er en målgruppe af outdoor entusiaster, som har et godt øje til den praktiske bil. De vil fx smide nogle cykler på ladet og køre langt ind i en skov for så at cykle der. På listen af ekstraudstyr er der da også en cykelholder.

Telt på taget
Der fås et multifunktionelt tagbøjlesystem, og herfra kan man bygge videre på brugsscenarierne, for Amarok kan bære 350 kg på taget. Der fås som ekstraudstyr et telt til fire personer. Kan du se hvor jeg vil hen?
Sidst men ikke mindst fås også en hardtop til ladet, så du kan forvandle pickuppen til en yderst rummelig og praktisk SUV.
Offroadegenskaberne kan optimeres med frontbøjle, bundskjold, øjer til bugsering samt en snorkel, der er monteret udvendigt på venstre A-stolpe til luftforsyning til motoren ved kørsel gennem vand, hvor du kan hive Amarok gennem en vandhøjde på 80 cm.

En schweizerkniv
Listen af brugsscenarier er lang, og jeg sidder efter testen med en ”work hard – play hard”-agtig følelse af bilen og de typer, den henvender sig til. I det lys er Amarok lidt af en schweizerkniv, som henvender sig bredt.
Du skal dog notere dig, at bilen fylder i landskabet, og parkering i en snæver vending ved det lokale supermarked kan godt give lidt sved på panden.
Med sine 5.350 millimeter er den nye Amarok 96 mm længere end forgængeren og akselafstanden på 3.270 mm er 173 mm længere. Det er altså en rigtig stor bil at manøvrere rundt.
Pris uden moms
Jeg havde egentlig troet, at det var dyrere at køre pickup – og især med VW-emblem på snuden.
Amarok er rent faktisk til at betale – især hvis du er erhvervstypen, hvor momsen kan trækkes fra. Her koster Amarok Life fra 319.995 kr., mens testbilen PanAmericana løber op i 445.995 kr. uden moms.
Amarok Style til 399.995 kr. ligner det bedste køb mens topmodellen Aventura er for dem, der virkelig mener det. Her skal du betale 459.995 kr. uden moms.

Specifikationer
- Motor: 3,0 liters V6 TDI diesel med firehjulstræk
- Ydelse: 241 hk
- Moment: 600 Nm
- 0-100 km/t: 8,8 sek.
- Tophastighed: 180 km/t
- Forbrug: 9,8 km/l
- Dimensioner: Længde 539 cm x bredde 191 cm x højde 184 cm (akselafstand 327 cm)
- Køreklar vægt: 2.457 kg
- Træk: 3.500 kg
- Pris fra 319.995 kr. (billigste variant med V6 motor er Style til 399.995 kr.) uden moms
- Testbil pris: 445.995 kr. uden moms
Foto: Lars Krogsgaard
amarokford rangerpanamericanapickupvolkswagenvw amarok