fbpx
 
Categories Biltest

First Drive: Hyundai IONIQ 5 N på gade og bane

Posted on
First Drive: Hyundai IONIQ 5 N på gade og bane

Hvad er nu det? Gearskifte og godt med brum i en elbil? Det er virkeligheden i den hårdtpumpede IONIQ 5 N med 650 hk, som i hænderne på Hyundais passionerede medarbejdere i performanceafdelingen “N” er blevet forvandlet til en fullblown racer.

IONIQ 5 N er den første elektriske N-model fra Hyundai
Foto: Hyundai

Et vildt projekt i sportsafdelingen

Jeg er taget til Barcelona for at komme bag rattet i IONIQ 5 N på gade- og banekørsel, og jeg må ærligt sige, at jeg er målløs – altså på den fede måde.

Parcmotor Castelloli banen ca. en times kørsel nord for Barcelona lægger asfalt til test af IONIQ 5 N.
Foto: Thomas Saks

Forhistorien må lyde nogenlunde sådan her: På gangene i Hyundais afdeling for store overarme har et stigende antal medarbejdere sukket højlydt over det, man taber, når brændstofmotor og benzintank skiftes ud med elmotor og batteri.

Hvad med respons fra bilen med motorlyd, omdrejninger og det manuelle gearskifte? Og bliver man ikke køresyg i en smooth-operator af en elbil, når der skal battles lap-times på alverdens racerbaner i en ellert? Sådan går snakken over kaffemaskinen.

Men der er også noget i gære, for nogle er – måske uden at sige det højt – fascinerede over potentialet med de utallige kræfter og det vilde moment, en elbil kan diske op med, og det sætter nogle tanker i gang.

En frisk type skriver 12 kreative og ambitiøse forslag ned – mest for sjov – for at se, om man mon kunne bringe bare lidt af det, der har skabt motorsport i årtier med adrenalin, smil og sejre, ind i en elektrisk fremtiden. Og en endnu friskere type siger derefter i halv alvor halv kækhed: Skal vi ikke bare bygge den?

De første skitser af det vilde projekt.
Foto: Thomas Saks

Ikke set før i en elbil

Resultatet er Hyundai IONIQ 5 N: En sportslig og unik elbil og en decideret nyskabelse, der ikke er set før. En bil, der for mig lige har skabt et “magic moment” på første tur på gade og bane. Et af dem der lagres og huskes i mange år frem.

Udgangspunktet for glædesprederen er den normalt så fornuftige elektriske familiebil IONIQ 5. Den har fået et mere buff udtryk med N-design og en god håndfuld kosttilskud i form af software, dimser og nyudviklet teknologi til de indre organer.

IONIQ 5 N kører som standard på 21″ fælge.
Foto: Hyundai
På fronten er LED lyssignaturen vi kender fra den almindelige IONIQ 5 skiftet ud med luftindtag til ventilation af motor og batteri. Under bilen er der anordninger som leder luft ud til køling af bremseskiverne.
Foto: Hyundai
Knapperne på rattet er genvejen til de mange N-funktioner.
Foto: Hyundai

N-afdelingen har gjort noget af det her før. Altså taget en almindelig gadebil og tilført større luftindtag, skørter og diffusere udvendigt og sportslige skålformede sæder, alcantara og kontrastsyninger indendørs.

På motor- og teknologisiden har man været lidt mere på udebane, men intet er umuligt for den, der bærer viljen i hjertet, sagde en vært engang i et tv-show med halsbrækkende og skøre udfordringer for et team af kendte danskere. I dette tilfælde en flok passionerede og dygtige ingeniører, som forstår at bringe software og mekanik sammen på en helt ny måde.

Med den indstilling er de 12 punkter på ønskesedlen blevet angrebet.

De 12 N-funktioner

  • N Active Sound+ bruger bilens 10 højtalere ude og inde til at simulere en motorlyd baseret på hastighed og gaspedalens vinkel. Lyden følger det simulerede gearskifte
  • N e-Shift simulerer gearskift ved at kontrollere bilens momentoutput
  • N Grin Boost booster bilens output til maksimale 650 hestekræfter, og giver hurtigere speederrespons samt et højere drejningsmoment
  • N Drift Optimizer hjælper med at opretholde vinklen på drift
  • N Launch Control giver den hurtigste 0-100 km/t på 3,4 sekunder
  • N Pedal tilbyder 3 forskellige stadier af regenerative bremser og motorreaktion
  • N Torque Distribution fordeler kræfterne mellem for– og bagaksel i op til 11 forskellige niveauer
  • N Battery Preconditioning justerer batteriets mål for temperatur, så det kan levere optimal performance
  • N Race sætter kraftfordeling og batteritemperatur til det mest optimale niveau til race
  • N Road Sense genkender vejskiltet som angiver “kurvet” vej og foreslå at skifte køreindstilling
  • Track State-Of-Charge beregner automatisk strømforbruget og førerens omgangstid på bane
  • Left Foot Braking tillader left-foot-braking så bremse – og speederpedal kan benyttes samtidig

Resultatet kan aflæses direkte på det brede smil, jeg har, da jeg lettere svedende stiger ud af bilen på den kuperede Parcmotor Castelloli bane en times kørsel uden for Barcelona efter en god portion opvarmnings- og hot laps. Og jeg blev IKKE køresyg!

Høj fun factor

Du kan vælge det nyudviklede N e-Shift til eller fra, og slår du det til, er det dig, der skifter gear med padler ved rattet. Sammen med en ægte følelse af skiftende omdrejninger og motorlyd, snydes hjernen og sanserne til at tro, at det er den ægte vare, du kører. Lugten af benzin må du undvære.

Der er vel at mærke tale om en motorlyd, hvor man ikke tænker ”fake” som det første. Det lyder ret autentisk og rigtigt. Og netop motorlyden er værd at have med, når du kører bane, for det giver dig en bedre fornemmelse af din kørsel.

IONIQ 5 N lægger op til engageret kørsel med ekstrem høj fun factor, og på trods af en kampvægt på 2,2 tons er det muligt at presse bilen – også i sving – som du evner. Bilen kan det, så resten er op til dig.

Foto: Hyundai

Indbygget katapult

Bilen har en boost funktion, hvor du får fuld valuta for alle kræfter i 10 sekunder. Samtlige 650 heste (770 Nm) kan også slippes løs med launch control, hvor du på 3,4 sekunder katapulteres fra 0-100 km/t. Det er nogle af fordelene ved elmotorerne, som der er to af i denne bil. Og ja, det er lige med firehjulstræk i IONIC 5 N.

For en elbil er en topfart på 260 km/t absolut i den høje ende. På banen i Spanien når jeg på en langside op på 204 km/t inden jeg må bremse, så jeg kan ramme næste kurve i et tempo, der matcher mine skills.

I en pace car foran sidder en professionel instruktør, som har styr på banen og viser ideallinje og giver tips undervejs, så jeg bliver hurtigt dus med bil og bane og kan udfordre bilen (og mig selv) mere og mere.

Og apropos skills: IONIQ 5 N har driftmode, hvor ESC og andet slås fra, så du kan lege. Jeg er ikke master i den disciplin, men jeg prøvede det på et lukket område ved banen i Spanien, og det var sjovt at opleve (og høre) en elbil på den måde.

Foto: Hyundai

Nyt stort batteri

På gaden kan det hele tæmmes, men en kontant affjedring og et direkte styretøj, kan den ikke løbe fra, så det er ikke komfort som i en almindelig IONIQ 5 – men hey, det går fint an. Motorlyden kan også slukkes og det manuelle gearskifte har en on/off-knap.

Batteriet i IONIQ 5 N er på 84 kWh og det giver en rækkevidde på 448 km ved alminelig kørsel. Kører du udelukkende bane er der måske til max 1 times underholdning på én opladning, men jeg glemte fuldstændig at tjekke forbruget på banen i min test, fordi jeg havde travlt med at være høj.

Hurtig opladning med 800-volt platformen sikrer dog, at du hurtigt kan koble ladekablet fra og komme videre.

Foto: Thomas Saks

Det koster en elektrisk N racer

Der skal smides 599.995 kr. på bordet for at ”unlocke” next level elektrificeret køreglæde. Ifølge Hyundai Danmark har den første danske kunde allerede bidt på.

Og mon ikke der er en nogle ”small busines owners” med en god track record i både forretning og motorsport, der kunne finde på at følge trop – bare for sjov?

Et stort salg bliver det næppe. Vi har med et nicheprodukt at gøre, og derfor er der også et element af ”se hvad vi kan” over Hyundai IONIQ 5 N.

Statement eller ej – jeg er fan af projektet – og man bliver aldrig for stor til at lege og prøve noget nyt, vel?!

Foto: Hyundai
Spænd hjelmen – det går stærkt i IONIQ 5 N.
Foto: Thomas Saks

N står både for Namyang og Nürburgring

I Naymyang (Sydkorea) er der et globalt udviklingscenter, hvor Hyundai skaber de højtydende motorsportsbiler.

De mange tests af N-modellerne finder sted på Nürnburgring Nordschleife i Tyskland, der samtidig også er hjemsted for Hyundai Motor European Technical Center.

2 kommentarer

2 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Anbefalet