Komfortabel som en limousine, dynamisk som en sportsvogn og offroaddugelig som en Defender. Det er essensen af Range Rover Sport, som med PHEV-drivlinje endda fås med en klækkelig rabat. Jeg tester bilen, der kan det hele, og zoomer ind på den disciplin, som er mest værdsat i daglig brug: Komfort!

Range Rover skal også med på den elektriske rejse
Range Rover Sport tager i nyeste udgave første skridt mod en mere elektrificeret verden og tilbydes som plug-in hybrid. Det kan virke som et lille skridt, men for en bil som Range Rover Sport er en fuld elektrificering noget af en opgave.
En Range Rover har typisk en livscyklus på 8-10 år, men så længe kommer der næppe til at gå, før en fuldelektrisk variant står klar.
Siden 2006 har der kun været to generationer Range Rover Sport på markedet, men aldrig før har der været så meget fokus på klima og grøn omstilling, som der er nu, hvor tredje generation lander.
Det stiller krav til drivlinjer og CO2-udledning, og den nye Range Rover Sport kommer med moderne benzin- og dieselmotorer med 48v teknologi samt stærke plug-in hybrider med over 100 km elektrisk rækkevidde på papiret og reelle 80 km i den virkelige verden. En kraftig V8 benzinmotor, som er lånt fra BMW, er topmodel i Range Rover Sport modelprogrammet. V6- og V8-motorer er ikke helt slut endnu.

Kan det samme som Defender
Den nye Range Rover Sport har ufattelige mængder teknologi og avancerede løsninger gemt under huden. Bl.a. en fuld offroad pakke, så bilen kan klatre på en 45 graders stigning over stok og sten uden problemer.
Seriøse vandpytter klares med dybder op til 90 cm. Firehjulstrækket er intelligent og slår til, når der er behov for det. Et permanent firehjulstræk er røget i jagten på bedre balance i CO2-regnskabet.
Range Rover Sport kan basalt set det samme som en Defender, og det siger ikke så lidt. Det er fedt at køre offroad og særligt i en bil, som er kompetent. Hånden på hjertet vil de fleste Range Rover Sport sjældent blive smurt ind i mudder og hevet rundt på stejle bakker.
Asfalten vil være der, hvor de fleste kilometer tilbagelægges i en Range Rover Sport. Så jeg stiller skarpt på bilens evner i den disciplin og kører en længere tur – bl.a. et smut forbi den tyske Autobahn.

Stærk og smooth plug-in hybrid
Plug-in hybriden fås i to størrelser med op til 510 hk, og det er den variant, jeg tester. Den mangler bestemt ikke kræfter. Der er otte køreprogrammer samt specifikke EV-programmer.
I bykørsel kører jeg ved ren eldrift, hvor den store kleppert glider lydløst rundt i gaderne. Den har en aktiv styrende bagaksel, hvor hjulene drejer op til 7,3 grader modsat forhjulene ved lav fart og med forhjulene ved høj fart for at øge køredynamikken.
Det fungerer virkelig godt og gør det muligt at vende på en tallerken med en venderadius på kun 11 meter. Baghjulsstyringen har stor værdi og får den store og tunge bil til at føles super letkørt og nem at manøvrere.
På landevej imponerer den rene el-køreoplevelse i høj grad. Plug-in hybrid-drivlinjen er noget af det bedste, jeg har prøvet i den kategori. Bilen virker smooth og samtidig kraftfuld og skarp. Det er imponerende godt lavet.
Jeg tester Range Rover Sport på en længere strækning, hvor den får lov til at strække ben på Autobahn. Her er den pænt hurtig og bruger kun 5,4 sekunder på at ramme 100 km/t.
På en strækning uden fartgrænse får den en ekstra spand kul og rammer nord for 200 km/t på tælleren. Det går stærkt, men det sker med fuld kontrol og ekstrem høj komfort. Fuld fart derudaf. Bremserne gør deres arbejde til UG, og en nedbremsning sker med overlegen styrke og kontrol.
Når benzinmotoren tager over sker det helt gnidningsfrit og med den lækreste racelyd fra V6’eren. Den lyd kommer jeg til at savne, når alt bliver elektrisk.

Kæmpe batteri med mulighed for hurtigladning
Batteriet på 38 kWh er det største, jeg har kørt med i en plug-in hybrid. Det er på størrelse med det, der ligger i en fuldelektrisk Hyundai Kona. Det er pænt altså stort.
Du kan hurtiglade med 50 kW (DC), så du har fuld power på batteriet på under en time, når strømmen er brug. Det er et plus.
Uden strøm på batteriet kører Range Rover Sport omkring 10 km/l ved blandet kørsel, så det kan godt betale sig at være flittig ved ladestanderen.
Stor portion køredynamik i Range Rover Sport
Bilen er proppet med teknologi, som lugter lidt af race og banekørsel, og der er ingen tvivl om, at Range Rover Sport mestrer dynamisk kørsel.
Den aktive baghjulsstyring fjerner enhver fornemmelse af stor og klodset offroader. Bilen føles skarp og sportslig, når du beder den om at være det.
Den dynamisk side er i min optik en bonus. Jeg nyder mest Range Rover Sport i den lidt mere tilbagelænede og cruise-agtige kørsel.

Tidløs og klassisk elegance
Bilens design er vellykket og oser af elegance. Linjerne er rene, tidløse og klassiske tilsat en god sjat progressive vibes. Der er flere designelementer, der forbinder den med storebror Range Rover, som den deler platform med. Forfra er familiebåndet især tydeligt.
Baglygtedesignet på Range Rover Sport er markant anderledes end på Range Rover, hvor det røde LED lys er vertikalt.
I en direkte sammenligning er Range Rover Sport lidt kortere, hvilket primært er i udhæng for og bag. Men ellers minder to brødre på mange måder om hinanden – særligt i kabinen, hvor instrumentbordet stort set er identisk.

Luksuriøs kabine
Bagsædet i Range Rover Sport har dog ikke samme VIP-indretning som i den store Range Rover, og det er her, de to primært adskiller sig. Men der er fortsat komfort i lange baner, og man sidder vanvittigt godt i de læderbetrukne sæder, hvor der både er varme og køl.

Sæderne har en fin balance mellem blød og fast, og på min lange tur i bilen, er der ikke den mindste træthed at spore i kroppen.


Ligesom i den store Range Rover byder Range Rover Sport på flotte og velfungerende digitale skærme til cockpit og infotainment. Selv bakspejlet er digitalt. Og et tydeligt head up display med relevante informationer sørger for, at du kan holde øjnene på vejen.

Lydoplevelsen fra Meridian byder på premium lyd med højttalere overalt i kabinen. Også i nakkestøtterne, som har noise cancellation så larmen fra bl.a. forbipasserende biler og lastvogne reduceres.
Akustikruderne gør et godt job med at holde støj fra omgivelserne ude, og det er med til at give den gode komfort. Softclose på døre og vinduer har den naturligvis også.

Luftundervogn øger komforten
Som noget nyt i Range Rover Sport taler navigation og affjedring sammen, så bilen kan levere den mest optimale komfort eller dynamik afhængig af vejens forløb. Bilen registrerer en god bid af den kommende strækning og kan på den måde optimere undervognen, som naturligvis er luftaffjedret.

Der er gjort meget for at gøre Range Rover Sport komfortabel, og det er i den grad lykkes. Det er en bil, som er fed at køre i til daglig men også på de lange ture. At den kan køre offroad og levere glimrende køredynamik oveni gør den utrolig alsidig. Du får nærmest tre biler i en.
Set i det lys virker startprisen på 1.279.900 kr. for en plug-in hybrid med 440 hk og S udstyr fair. Du får rabat med PHEV-drivlinjen, som er værd at tage med.
Testbilen med 510 hk koster fra 1.829.900 kr. i en veludstyret Autobiography udgave. De kendte udstyrsversioner SE og HSE fås naturligvis også.
Topmodellen i programmet står til 2.784.900 kr. i en First Edition udgave med V8-motor og alt tænkeligt komfort- og sikkerhedsudstyr.

Specifikationer: Range Rover Sport P510e plug-in hybrid
- Motor: V6 plug-in hybrid med firehjulstræk
- Ydelse: 510 hk
- Moment: 700 Nm
- Batteri: 38,2 kWh
- Gearkasse: 8-trins automatgear
- Topfart: 242 km/t
- 0-100 km/t: 5,4 sek.
- Elektrisk rækkevidde: 113 km (testresultat 80 km ved blandet kørsel)
- Træk: 3.000 kg
- Bagagerum: 647 liter
- Dimensioner: Længde 4946 mm – bredde 2047 mm – højde 1820 mm – akselafstand 2997 mm
- Pris fra 1.279.900 kr.
Foto: Thomas Saks
plug-in-hybridrange roverrange rover sportrange rover sport Plug-In Hybrid