fbpx
 
Categories Biltest

Test: Range Rover D350 First Edition

Posted on
Test: Range Rover D350 First Edition

Her er bilen, der forkæler dig ligeså meget på bagsædet som på forsædet. På den ene side er den komfortabel og elegant – på den anden kraftfuld og overlegen som offroader. Vi tester dieselversionen, mens vi venter på plug-in hybriden og den 100 % elektriske version (ja, du læste rigtigt!).

Der går mange år mellem en ny Range Rover lanceres, så når det sker, er det altid interessant at se, hvordan udviklingsfolkene har langtidssikret den nye model. Særligt i disse tider, hvor elektrificeringen er svær at komme uden om.

Testbilen er et overklasseløg til 3,4 mio. kroner.

Smooth og glossy

Men inden vi dykker ned i platform og teknologi, tager vi en runde om bilen. Den nye Range Rover ligner stadig en Range Rover, men den ser mere smooth og glossy ud. Det er bl.a. nye teknologiske muligheder, som giver mulighed for det flotte lygtedesign, som nærmest går i et med bilen.

Bilen er gigantisk og størrelsen alene får den til at se kraftfuld ud, men linjerne er også tidløse og giver offroaderen et elegant og cool udtryk. Man nænner næsten ikke at smide den en tur i mudderet, men det kan du rolig gøre. Range Rover er ligeså kapabel i et udfordrende terræn som en Defender – og det siger ikke så lidt.

Vi har tidligere på året kørt den nye Range Rover i terræn på Tirsbæk Gods, og man tror det er løgn, når den elegante Range Rover møver sig gennem sand, mudder og vand og klatrer på stejle skovbakker beklædt med træstubbe og store sten. Dedikerede offroad-køreindstillinger og -features sørger for at hjælpe dig.

Det nye lygtedesign på Range Rover er flot og smelter næsten sammen med karosseriet. Der er elegante dynamiske blinklys.

Baghjulsstyring gør parkering nemmere

Onroad er køreindstillingerne optimeret til komfort eller dynamisk kørsel. Luftundervognen udglatter bump og huller på bedste vis og aktiv baghjulsstyring, som styrer kontra forhjulene ved lav fart og samme retning ved høj fart, gør den fem meter lange luksus SUV nem at manøvrere. Parkering i snævre p-båse er ikke jordens nemmeste opgave i så stor en bil, men baghjulstyringen gør opgaven noget lettere.

Støjen er nærmest ikke eksisterende og du fornemmer kun svagt de seks cylindre arbejde i motorrummet. Akustisk glas og masser af støjdæmpning gør bilen til en komfortabel langtursbil. De specielle nakkestøtter har en funktion, så støjen dæmpes yderligere.

Her er Range Rover sænket for at lette ind- og udstigning. Bilen kan hæve sig så den fornødne frihøjde skabes til terrænkørsel.

I kabinen er luksusfornemmelsen overdådig. Sæderne yder god støtte og komfort. De er beklædt med det blødeste læder og massagefunktionen ved, hvad den gør.

Instrumentbordet er elegant udført og materialevalget er i den absolut høje ende af skalaen. Den store touch skærm har lækker grafik og responderer præcist, når du klikker rundt. Skærmen har mange funktioner. Kameraer kan bl.a. vise forskellige vinkler rundt om bilen, som er guld værd i et udfordrende terræn, eller når den store bil skal parkeres. Bakspejlet udgøres ligeledes af en skærm, hvor et kamera i hajfinnen altid giver et klart udsyn bagud.

Kvaliteten i kabinen imponerer. Det er luksus på første klasse.

Blæret bagsæde

Bagsædet er en limousine værdigt men udsigten er bedre i den høje bil og ind og udstigning er easy. Et hav af knapper og tre skærme udgør en kommandocentral, hvorfra underholdning, ventilation, gardiner i sideruder og loft samt andre features kan styres. I testbilen er der trådløse høretelefoner, som kan forbindes med skærmene bag nakkestøtterne. De er primært til underholdning mens skærmen i midterkonsollen er til at styre indstillinger som fx klimaanlæg.

Skærme ved bagsædet sikrer underholdning til passagerne. Trådløse høretelefoner kan tilsluttes.
Skærmen i midterkonsollen styrer bl.a. klimaanlæg, sæder og gardiner.

En lidt skør detalje er kopholderen, som er gemt af vejen bag et låg. Du åbner det elektronisk ved tryk på en knap, men det går så langsomt, at kaffen nærmest når at blive kold. Det er i småtingsafdelingen, men rent funktionelt kan det være et irritationsmoment.  

Tilslutningen til skærmene foregår via HDMI kabel i et rum i midterkonsollen. Her ville en løsning med fx cromecast være langt nemmere at gå til.

Samlet set er oplevelsen på bagsædet trods små svipsere super gennemført og komforten er virkelig høj. Her gad jeg godt sidde i mange timer og blive kørt rundt af en chauffør.

Bagsædekomforten er høj, og der er ingen tvivl om, at nogle Range Rover ejere kommer til at sidde her mens James kører.

Range Rover med afgiftsrabat

Range Rover har et es i ærmet rent prismæssigt. En plug-in hybrid med mulighed for DC opladning og et sted mellem 90-110 km elektrisk rækkevidde får en afgiftsrabat, der kan mærkes. Der er rigtig mange penge sparet ved at gå den vej.

Men mere interessant rent teknologisk er udviklingen af en ren eldrevet Range Rover. Den baseres på samme platform som de øvrige drivlinjer, og vi ser den formentlig i 2024. Det gør platformen til en af de mest alsidige, vi længe har set, og Range Rover modelprogrammet har således diesel, benzin, plug-in hybrid og el, når det er fuldt lanceret.

At forestille sig en eldrevet Range Rover køre rundt i mudder eller tage turen gennem en halv meter vand, er en vild tanke. Det har vi ikke set i den elektriske verden før, så det er noget af en opgave, Range Rover er i gang med.

Range Rover anno 2022 er et gennemført køretøj med lige dele luksus og offroad – komfort og dynamik. Dieseludgaven er stærk og rimelig brændstoføkonomisk alt taget i betragtning, benzineren lyder godt og plug-in hybriden er attraktivt prissat. Der er noget for enhver smag.

Snart kan også elbilentusiasterne boltre sig i en firehjulstrækket luksusoffroader. Vi krydser fingre for, at den fleksible platform bærer Range Rover ind i den elektriske æra på smukkeste vis, så ikonet også er her om 10 år.  

Foto: Thomas Saks

Range Rover D350 First Edition

  • Motor: 6-cylindret række dieselmotor med firehjulstræk
  • Ydelse: 345 hk
  • Moment: 700 Nm
  • Topfart: 234 km/t
  • 0-100 km/t: 6,1 sek.
  • Brændstofforbrug: 13 km/l
  • Gearkasse: 8-trins automat
  • Træk: 3.500 kg.
  • Pris: 3.294.900 kr. (Range Rover fås fra 1.819.900 kr.)

4 kommentarer

4 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Anbefalet
%d bloggers like this: