Volvo skruer op for de grønne ambitioner på tværs af sine modeller, og har smidt et større batteri og en opdateret elmotor i plug-in hybriden Volvo XC90 Recharge. Det giver en længere rækkevidde og mere motorkraft i den rummelige SUV, som med plads til syv må være enhver storfamilies drøm. Vi tester flagskibet og ser, hvad det kan.

Tidløst design der holder
Anden generation XC90 har som model efterhånden en del år på bagen, men med et mildt facelift og et tidløst design ser den stadig moderne ud. Det er derfor rigtigt set af Volvo at fokusere på det indre og skrue op for de elektriske egenskaber i plug-in hybriden, der trods sin størrelse har en elektrisk rækkevidde på næsten 70 km.

Til de vigtigste forbedringer hører et nyt langdistance-batteri med et tredje cellelag, der øger den nominelle energi fra 11,6 kWh til 18,8 kWh, og en kraftigere bagerste elmotor, der nu leverer 145 hk.
Kombineret med en firecylindret benzinmotor med en ydelse på 310 hk er der sammenlagt 455 hk at gøre godt med og 400+309 Nm. Det gør den store Volvo pænt hurtig i optrækket med en acceleration fra 0-100 km/t på bare 5,4 sekunder. Tophastigheden er som på alle andre modeller begrænset til 180 km/t.
Kræfterne kan dog også bruges til andre ting. Bilen må trække op til 2.400 kg på krogen og med firehjulstræk og en velafstemt 8-trins automatgearkasse, har XC90 Recharge en alsidighed, som gør den duelig uanset vejtype. Det lugter lidt af hestetrailer og grusveje.

Komfort i lange baner
Min foretrukne kørestil i XC90 er dog lidt mere tilbagelænet på de lange lige stræk. Lidt mere stille og roligt. Her folder bilens komfort sig virkelig ud. Den aktive undervogn med luftaffjedring (ekstraudstyr) gør bilen til en behagelig rejsevogn, hvor du kan køre i mange timer uden at blive træt. De eminente stole og fraværet af støj bidrager i høj grad også til komforten.

Du kan vælge at køre i ren eldrift blandt en række drive modes, hvor den store bil cruiser fuldstændig tyst og smooth. Det er kørekomfort på højt plan. Den elektriske rækkevidde får ben at gå på, hvis du giver den gas, men i blandet kørsel vil mange kunne komme frem og tilbage i dagligdagen på strøm.
Når strømmen er ædt er benzinøkonomien omkring 11-13 km/l, så det giver mest mening at køre denne plug-in hybrid variant, hvis du har en ladestander hjemme.
Her kan bilen lade med 3,7 kWh, hvilket er OK uden at være prangende. Men over en nat vil du godt kunne få fuld power på batteriet.

Masser af plads i lækker kabine
Ligesom det ydre design er også kabinen moderne og frisk at se på. Kvaliteten føles premium og det lækre mix af lyst læder (ekstraudstyr), paneler i trælook og aluminium får bilen til at fremstå elegant, smagfuld og dyr. Præcis sådan skal et flagskib være, og Volvo leverer varen.



Den trykfølsomme skærm i midterkonsollen og det digitale cockpit virker forældet, når man først har oplevet det nyeste system, som Google og Volvo samarbejder omkring. Men ellers er der ikke en finger at sætte på noget, og bilen har det udstyr, som du forventer på det niveau. 2023-modellen har det nye Google system, og det er værd at gå efter.
Pladsen i kabinen er det helt store glansnummer i Volvo XC90 Recharge T8, og så mange 7-sæders plug-in hybrider er der heller ikke på markedet. Testbilen er ikke unik på det punkt, men den hører blandt de absolut største af sin type. Og så scorer den også højt på sikkerhed, hvilket blot gør den endnu mere attraktiv som familiebil.


Testbilen står med 21” fælge i et særligt Black Diamond Cut (ekstraudstyr), som sammen med den flotte blå lak giver et nærmest royalt udtryk. I andre farver og med andre fælge kan udtrykket bliver mere sportsligt, hvis man er mere til det.
Jeg foretrækker det klassiske look til en Volvo, hvor den står uden alt for meget lir.

Plug-in hybrid med afgiftsrabat
Sidst vi testede Volvo XC90 var det i en B5 diesel mildhybrid. Det var i 2019 og bilen kostede med ekstraudstyr lige omkring 1,4 mio. kr.
Den aktuelle testbil står i min optik skarpere. Den kører bedre, har flere kræfter og er hurtigere. Og så kan du køre en rimelig afstand på ren el. Prisen er 1.094.781 kr. med afgiftsrabat.
At det er muligt at komme så godt ud og køre i et flagskib fra Volvo, der endda er bedre og billigere end for tre år siden, er imponerende. Den nye plug-in hybrid drivlinje har givet den ellers lidt aldrende Volvo XC90 et endnu længere liv.

Specifikationer Volvo XC90 Recharge T8 aut. eAWD
- Motor: 4-cylindret benzinmotor supplemeret med elmotor
- Gearkasse: 8-trins Geartronic® automatgear
- Ydelse: 310 + 145 hk
- Max Moment: 400 + 309 Nm
- 0-100 km/t: 5,4 sek.
- Brændstofforbrug: 120 km/l (WLTP)
- Co2: 28-34 g/km
- Rækkevidde på ren el: 68 km
- Ladetider: 13t./ 8t./ 5t. (6A,10A, 16A)
- Ladehastighed: 3,7 kWh
- Egenvægt: 2.297 kg.
- Træk: 2400 kg
- Bagagerum: 640 liter (314 liter med alle syv sæder i brug)
- Dimensioner: 4.953 mm længde x 1.958 mm bredde x 1.776 mm højde
- Pris: XC90 fås fra 959.444 kr. (testbil inkl. udstyr 1.094.781 kr.)
- Fabriksmonteret ekstraudstyr i testbil: 21″ 8-Multi Spoke Black Diamond Cut 20.100 kr. – Blond ventileret nappalæder i lys/kulfarvet interiør 40.660 kr. – Aktiv undervogn med luftaffjedring 31.000 kr.
Foto: Thomas Saks
7 seaterplug-in-hybridsuvvolvo xc90volvo xc90 recharge t8