Den er i princippet en plug-in hybrid, men batteriet og elmotoren i denne Mercedes-AMG er tiltænkt en lidt anden rolle end lang rækkevidde og grøn samvittighed. Læs hvad det går ud på i mødet med den nye stjernespækkede performance hybrid, som er den mest potente Mercedes, jeg nogensinde har kørt.

Da jeg henter pressebilen en varm og solrig mandag morgen, siger den friske gut hos klargøringen til mig, at jeg har verdens bedste job – og at jeg skal passe godt på mit kørekort i den kommende uge.
Analysen er skarp, men guttens job er nu heller ikke værst. Han kører en skinnende sort Mercedes-AMG GT 63 S E Performance frem og rækker mig nøglen. Den står pokkers godt i stylingen. De blanke 21” letmetalfælge i krydseget design er nogle af de flotteste, jeg har set. Gigantiske keramiske skiver og gyldne bremsekalibre vidner om, at denne bil er skabt til andet og mere end kedelige danske lande- og motorveje med påbudsskilte. Denne bil er skabt til race på en lukket bane.

Allerede i første sving kan jeg mærke banen kalde. Sædet er ved første indtryk komfortabelt, men så snart jeg drejer, sørger luftpuder i hver sideop langs ryggen for at skabe støtte og support, så jeg får fornemmelsen af at sidde i et skålformet racesæde.

I radioen spiller sommerhittet ”Bam Bam”, men jeg får hurtigt skruet ned, så jeg kan få en dosis AMG-lyd at starte ugen på. Jeg trykker lidt ekstra på speederen og kommer hurtigt op i fart. Men bilen siger ikke en lyd.
Det går med gru op for mig, at bilen rent faktisk har en køreindstilling til ren elkørsel. Ganske vist kun med en rækkevidde på 13 km, som rækker til turen hjem fra klargøringen – hvis man vil. Men det vil jeg ikke. Jeg vil have det, som jeg egentlig er kommet for. Lyden af en V8’er sammensat som kun grundige, tyske ingeniører kan gøre det. En skøn symfoni af cylindre på arbejde og et brøl fra de fire veldesignede afgangsrør.
Jeg griber en knap på rattet og skifter køreindstilling. Comfort. Sport. Sport +. Race. Bum! Der var den. Nu kom den dybe, brummende V8-lyd, og jeg kan mærke motoren arbejde ude i front som en toptrænet atlet der trækker luft ind og ud. Tak! Det var lige den knap, jeg ledte efter.
På skærmen aktiverer jeg alle de indstillinger, der lugter af race. Men det er jo en tysker, så en melding på skærmen responderer høfligt og direkte, at det, jeg har gang i, altså er forbeholdt bane. Okay okay. Sport +… vis mig hvad du kan.
Resten af turen hjem fra klargøringen giver mig en klar indikation om, hvad det er for en bil, jeg har fået udleveret. Så er vi i gang. Og han havde ret – jeg skal passe på mit kørekort denne uge.
Smuk vildskab
Senere på dagen smider jeg video af bilen i en Reels på Instagram med #blackbeast flankeret af en sort hjerte emoji. Det varer ikke længe, før der er tusindvis af visninger og hundredvis der kvitterer med et like. Bilens udseende gør det svært ikke at tage billeder og video hele tiden. Den er fotogen som bare pokker, og den flotte coupé silhuet med en lav, bred og lang krop er klassisk smuk.

Der er rammeløse døre, luftindtag og en stor spoiler på bagsmækken, som klappes op, når bagenden skal holdes nede. Formlen er godkendt. Det oser af sport, performance og race men på den stramme, elegante måde.


Bilen er firedørs med en tophængslet bagklap og rummer uden problemer fire voksne personer. Der er fire sæder i bilen. Den har en større anvendelighed end andre luksus coupéer med to døre og et nærmest ikke eksisterende bagsæde.


Mød performance hybriden
Under huden har AMG-teamet fået til opgave at parre en 4,0 liters biturbo V8 motor med en eldrevet motor. ”Smid et batteri og en elmotor i den, og lad os se hvad det kan”, må nogen have sagt nede i Stuttgart.
Resultatet er en max effekt på 639+204 hk og et moment på 900+300 Nm. Så altså over 800 hk og et moment på den gode side af 1.000. Det er vilde specs. Meget vilde specs!
Teknologisk er det et statement og en demonstration af, hvordan drivlinjer i forenelighed kan lege sammen og skabe et kraftværk, der bringer den potente Mercedes-AMG på 2,4 tons fra 0-100 km/t på bare 2,9 sekunder. Det er på niveau med Ferrari 296 GTB og hurtigere end den race motorcykel, jeg har stående i garagen. Porsche Panamera Turbo S e-Hybrid slår den også. Topfarten er heftige 316 km/t. Crazy!

Helt ny teknologi kan anvendes bredt
Det er første gang, det nye AMG performance plug-in hybrid system anvendes. Det er designet til at kunne anvendes på tværs af batteristørrelser og motorer. Her er elmotoren placeret på den bagerste aksel med et 6,1 kWh batteri ovenpå.
Letvægtsbatteriet vejer 89 kg og er udviklet så det kan modtage og give energi hurtigt uden at blive overophedet. Placeringen giver en optimal 50/50 distribution af vægten. Sammen med benzinmotoren foran, sørger firehjulstrækket for at fordele kræfterne optimalt. Hele formålet er at booste performance og skabe en sjov og intens køreoplevelse. Det kaldes en performance hybrid, og det fungerer vanvittigt godt.
Som sædvanligt leverer Mercedes-AMG et knivskarpt styretøj og bremser med bid. Baneegenskaberne er mærkbare, og selvom jeg kun tester på almindelige veje, er fornemmelsen af overlegenhed i sving bestemt tilstede. Elektronisk differentialespærre på bagakslen er standard og automatgearkassen med 9 trin ved, hvad den laver. Hvis du mener at kunne gøre det bedre selv, skifter du bare til manuel styring af gearene.

Som langtursbil er der masser af komfort. Sæderne yder som nævnt skålformet racestøtte ”on demand”, og det er ret smart tænkt, for på de længere ture gider du ikke sidde sammenpresset. Her har du høj komfort og sæderne har både varme og køl. Der er et bredt udvalg af massageprogrammer ledsaget af lys, lyd og duft. AMG parfumeflakonen i handskerummet med en overvejende maskulin duft er der nok delte meninger om.

Højt niveau i kabinen
Kabinen er en demonstration af luksus og moderne teknologi med masser af sportslige elementer. Interiørlister i kulfiber er ekstraudstyr til knap 70.000 kr. men ellers er standardudstyret og stylingen omfattende og komplet.


Rattet er tykt og lækkert beklædt med læder og alcantara. Herfra kan du betjene flere af de sportslige funktioner og køreindstillinger samt fartpilot og media. Den trykfølsomme skærm er en kommandocentral hvorfra du kontrollerer alt i bilen. Og hvis det ikke er nok, er der genvejsknapper på midterkonsollen til bl.a. dæmpere, AMG betoning og lyd.

Et detaljeret men let aflæseligt digitalt cockpit præsenterer motorernes status og præstationer suppleret med et head-up display med en sportslig grafik.

Ingen afgiftsrabat
Du mangler ikke noget. Kvaliteten er høj og alt er lækkert udført. Kræfter er der så rigeligt af. Nu sidder du med den der fornemmelse, at det her koster knaster. Rigtig mange knaster. Så hvad koster den – og hvem er det egentlig, der skal købe den?
Selvom Mercedes-AMG GT 63 S E Performance principielt er en plug-in hybrid, er den alt andet end grøn. Afgiftsrabatter, som gør andre praktiske og grønnere PHEV’er prisstærke, er der ikke noget af her, og med startpriser fra 3.775.000 kr. og 4.098.687 kr. for testbilen med ekstraudstyr, kan man spørge sig selv, hvem der skal købe denne performance hybrid. Jeg regnede med, den var dyr – men ikke så dyr.
Hånden på hjertet vil de færreste købere tage bilen med på en lukket bane og smadre et sæt dæk i drift mode i tide og utide. På den måde betaler du for noget, som du måske aldrig rigtigt kommer til at bruge til fulde.
Men signalet om, hvad denne bil kan og er skabt til, er for de rette købere et afgørende punkt. Den er klassisk smuk og den kraftigste model til dato med stjerne på. Her er min større end din. Du får al den opmærksomhed, du kunne ønske dig, og rammes du af skeptiske blikke, kan du bare skifte til det elektriske drive mode og glide lydløst forbi. Sagde du larmende og politisk ukorrekt? Jeg kører jo på el.

Specifikationer Mercedes-AMG GT 63 S E Performance 4MATIC+ 4 dørs
- Motor: V8 3.982 ccm
- Brændstofforbrug: 12,7 km/l
- C02 emission: 180 g/km
- Effekt: 639+204 hk (470+150 kW)
- Tophastighed: 316 km/t
- 0-100 km/t: 2,9 sek.
- Moment: 900+300
- Gearkasse: AMG Speedshift MCT 9
- Rækkevidde på strøm: 13 km
- Pris: fra 3.775.000 kr. (testbil 4.098.687 kr.)
Foto: Thomas Saks