Med introduktionen i Norge har det kinesiske elbilsmærke NIO så småt vendt snuden mod det europæiske marked. Den første bil i rækken er en stor SUV med navnet NIO ES8. Vi har været en tur i Oslo for at teste den store elbil, og her er vores førstehåndsindtryk.
Med en længde på 5 meter og en højde på 1,7 meter er NIO ES8 en stor bil, men under kørsel glemmer man hurtigt, at den vejer et godt stykke over 2 tons. Med hele 544 hk har ES8 nemlig pondus og eminent trækkraft. Den rammer 100 km/t på bare 4,9 sekunder.
Jeg er meget begejstret over at sætte bilen i sport-mode og mærke kræfterne. Men jeg er mindst ligeså begejstret for den komfort, der er i comfort-mode. Her er bilen støjsvag med behagelig og velafstemt affjedring.

Eksteriørdesign med rød tråd
NIO sigter efter et karakteristisk eksteriørdesign, og NIO ES8 deler derfor designelementer fra andre NIO-modeller. Blandt andet er det X-lignende design på fronten at finde på samtlige modeller sammen med de genkendelige forlygter.

Netop lygtedesignet synes jeg, man ser på forskellige kinesiske biler, blandt andet bilerne fra Xpeng. Men ikke desto mindre fungerer designet godt på ES8.
Kvaliteten skuffer ikke
Man kan hurtigt antage, at der er gået på kompromis med kvaliteten, når man hører, at bilen kommer fra Kina. Men jeg synes, at kvaliteten i kabinen virker god.

Bag rattet bliver du mødt af et overskueligt instrumentbord med en stor 11.3” skærm, 9.8” digitalt cluster og ganske få knapper.

NIO benytter sit eget styresystem, og det virker overskueligt og intuitivt. Jeg er fan af, at man kan personalisere skærmen og vælge præcis de knapper, man ønsker.
Drive modes kan også personaliseres, så du efter eget valg kan sammensætte acceleration, niveau af regenerering samt hvor let styringen skal være.
Mød NOMI – din lille hjælper
Med den integrerede hjælper ”NOMI” har du din egen assistent i bilen. Den er en fin hjælp og en ret sjov gimmick… på den der lidt asiatiske måde. NOMI er en lille kugle med en skærm, der kan dreje og ”se” på den, der taler. Den er endnu ikke flydende på engelsk, men kan de basale ting. Fx skrue op eller ned for varmen, skifte drivemode og gå til menuer på den store touchskærm.

Fleksibel kabine
NIO ES8 kommer som en 6- og en 7-sædersversion. Testbilen har 7 sæder og pladsen på 3. række er til den trange side. På mellemste række er pladsen rigtig fin. Med mine 187cm sidder jeg godt og behageligt. Gulvet er helt plant, og det er muligt at skubbe sæderne frem og tilbage. Kabinen i NIO ES8 er virkelig fleksibel.

Bagagerummet er som resten af kabinen stort og fleksibelt. Med passagerer på alle syv sæder er der plads til 310 liter i bagagerummet. Lægges de to sæder på 3. række ned, får du imponerende 871 liter.

En seriøs udfordrer
NIO ES8 er den første model, vi ser i Europa. Den lanceres med to batteristørrelser på 75 kWh og 100 kWh, som giver en rækkevidde på henholdsvis 375 og 500 km. Ved hurtigladning kan ES8 oplade til 80 % på ca. en halv time.
Men der er også en anden mulighed. NIO ES8 er konstrueret således, at batteriet kan skiftes på en batteriskiftestation på under 5 minutter. Det er i min optik et spændende perspektiv, hvis den form for infrastruktur rulles bredere ud. Batteriskiftestationer opstilles netop nu i Norge, og det forventes, at der opføres 20 stationer i løbet af 2022. Konceptet anvendes også i Kina.
I Norge koster bilen med det lille batteri NOK 609.000 og 679.000 for 100 kWh-varianten.
Lanceringsplaner og priser i Danmark kendes ikke, og NIO har heller ikke officielt meldt ud, at ES8 lanceres i Danmark. Men når danske motorjournalister inviteres til introduktion og testkørsel i Norge, er det nok ikke helt usandsynligt, at vi får ES8 at se på de danske veje. Lancering i Tyskland er bekræftet af NIO.
kinanionio es8suv