fbpx
 
Categories Biltest

Test: Mazda 3
Skyactiv-G 2.0 Cosmo

Posted on
Test: Mazda 3 Skyactiv-G 2.0 Cosmo

I en tid hvor flere og flere vælger bil i SUV-segmentet, har kampen i den kompakte mellemklasse – også kaldet Golf-klassen – aldrig været mere intens. I det første halvår af 2019 ligger VW Golf og Ford Focus (årets bil i Danmark 2019) som nogle af de eneste i salgsstatistikkens top 10 i Golf-klassen.

De udfordres nu af den nye Mazda 3. Og de får kamp til stregen. Den nye Mazda 3 er en designmæssig perle og udstyrsniveau og oplevet kvalitet i kabinen er højere end nogensinde. Carlife365 tester hatchback versionen i højeste udstyrsversion “Cosmo”.

Klassens skarpeste

Med den nye Mazda 3 er det helt tydeligt, at Mazda satser på designet – både ude og inde. Du finder ikke en skarpere hatchback i klassen lige nu. Punktum! Begejstrede kommentarer og nysgerrige blikke på min vej i Mazda 3 i løbet af testugen bekræfter, at Mazda har ramt plet. Og det fede er, at bilens indre er ligeså flot som de ydre linjer.

Der er taget nogle bevidste valg i Mazdas designafdeling: Form står højere end funktionalitet. Bilens design har derfor også nogle udfordringer. Bl.a. en bred C-søjle, som begrænser udsynet skråt bagud. Dette er forsøgt “løst” med sensorer og kameraer, men i en hurtig vending i tæt bytrafik, er det ikke nok.

Mazda 3 Cosmo
Hatchback design når det er bedst! Mazda 3 ser både elegant og sporty ud.

Kabine med premiumfornemmelse

Kombinationen af et flot design, et højt udstyrsniveau og lækker kvalitet i kabinen giver dig en fornemmelse af at sidde i en bil, som er langt dyrere end tilfældet.

Instrumentbrættet er decideret smukt at se på og alle materialer er lækre at røre ved. Sådan, Mazda!

I standardversionen ”Sense” får du adaptiv fartpilot, et meget velfungerende head up display, skiltegenkendelse, navigation, nøglefri start/stop og LED forlygter.

I mellemniveauet ”Sky” følger bl.a. bakkamera, opvarmet rat, opvarmning af viskere, parkeringssensor og nøglefri adgang.

På toppen er Cosmo-udgaven, hvor du får et BOSE lydanlæg med hele 12 højttalere, 360 grader kamera og lækre lædersæder (el-justerbart i førersiden). Hertil kommer en række støttesystemer på sikkerhedsområdet – bl.a. træthedsalarm med kamera(!).

Prisforskellen mellem billigste udstyrsversion ”Sense” og topmodellen ”Cosmo” er under 40.000 kr. og til den pris får du i min optik udstyr, som repræsenterer en væsentlig højere værdi. Så hvis du gerne vil opnå den fuldendte premiumfornemmelse, så sæt kryds ved ”Cosmo”.

Nøjes du med ”Sky”, som er mellemste udstyrsniveau, er hoppet fra laveste udstyrsversion ”Sense” beskedne 12.000 kr.

Mazda 3 hører til blandt de længste biler i klassen (4460 mm) og du har da også en fornemmelse af god plads i kabinen – særligt foran. Trods længden er der kun plads til 351 liter bagage og ved bagsædet føles bilen trang.

Mazda 3 bliver slået på diciplinen “plads”. Her er den mest rummelige i klassen Skoda Scala, som trods en kortere længde byder på bedre plads i kabinen og hele 467 liter i bagagerummet. Vælger du Mazda 3 Sedan får du dog 444 liter i bagagerummet.

Knapper a la Audi

Betjening og brugervenlighed har jeg ikke en finger at sætte på. Eneste løjerlige detalje er, at adgangen til opbevaringsrummet i midterarmlænet kræver, at du først skubber det lidt tilbage, hvorefter du kan åbne låget. Derudover ville et 100 % digitalt cockpit være at foretrække på topmodellen, hvor det udelukkende er det store speedometer i midten, som kan skifte visning.

Knapperne til klimaanlægget er ligeså lækre i udtryk og anvendelighed som på en Audi. Infotainmentanlæg er intuitivt og let at bruge. Skærmen er dog ikke trykfølsom, så du styrer menuerne på et stort hjul i miderkonsollen. Det virker umiddelbart lidt gammeldags – men i bund og grund fungerer det upåklageligt og skærmen er desuden placeret så langt inde i instrumentbrættet, at det ville være besværligt at nå den.

Helhedsindtrykket af designet i kabinen falder i min smag og balancen mellem elegance og sportslighed er lige i øjet. Det er godkendt!

Køreglad Mazda 3

Og apropos sportslighed: Mazda 3 er en velkørende bil og hører til blandt de bedste i kompaktklassen – en position som deles med Ford Focus. Du opnår noget nær en optimal køreoplevelse i Mazda 3 med en fin harmoni mellem sportslige køreegenskaber og god komfort. Den firecylindrede 2-liters benzinmotor med 122 hk passer godt til bilens størrelse. Sammen med et glimrende styretøj, får bilen en ganske adræt karakter. Du kan også vælge Mazda 3 med dieselmotor, som har 116 hk.

Testbilen står med et velfungerende 6-trins manuelt gear. Smider du 22.000 kr. oveni kan du få automatgear. Den kombination ville jeg vælge.

Ny motor i programmet fra oktober

Brændstofforbruget i test-versionen med benzinmotor og 122 hk er opgivet til 15,9 km/l ved blandet kørsel (WLTP). Vil du tættere på de 20 km/l, skal du over i en dieselversion med 116 hk.

En Skyactiv-X model med 180 hk (2.0 liter benzinmotor) er tilgængelig fra oktober 2019. Her ligger forbruget ved blandet kørsel på 22,2 km/l. Den er verdens første serieproducerede motor, der kombinerer tænding ved hjælp af tændrør med kompressionstænding som i en dieselmotor. Det betyder en omdrejningsvillig og støjsvag benzinmotor som er kraftfuld og økonomisk som en dieselmotor. Mazda3 Skyactiv-X er også udstyret med Mazda M Hybrid-teknologi som standard.

Fleksibelt privatleasingprogram

Set i lyset af den lange udstyrsliste – selv fra laveste udstyrsniveau ”Sense” – virker priserne for Mazda 3 fornuftige. Hatchback og sedan koster det samme. Du kan vælge privatleasing på benzinmodellerne (hatchback og sedan) og i udstyrsversionerne ”Sky” (mellemste niveau) og ”Cosmo” (højeste niveau). Der er både modeller med manuelt gear og automatgear at vælge imellem.

Skyactiv-X er også tilgængelig i leasingprogrammet, som er skruet sammen på en måde, så du kan vælge mellem en høj eller lav førstegangydelse. Den månedlige ydelse er tilsvarende højere/lavere afhængig af dig valg af førstegangsydelse. Der er også fleksibilitet, når du skal vælge antal km. Du kan vælge mellem 15.000 km eller 20.000 km pr. måned i leasingperiodens 36 måneder.

Billigste Mazda 3 i leasingprogrammet er i udstyrsniveauet ”Sky” med benzinmotor (122 hk) og manuelt gear fra 3.195 kr. pr. måned og en udbetaling på 14.995 kr.
Se alle leasingpriserne her.

Mazda 3 kører ind på vinderpodiet

Samlet set står Mazda 3 som et særdeles stærkt bud i klassen for kompakte mellemklassebiler. Den vinder på sit skarpe design og imponerende udstyr. Og den ånder premium-mærkerne i nakken med den gennemførte kabine og kvalitet.

Læg dertil på plussiden at du får nyvognsgaranti i 3 år eller 100.000 km – alt efter hvad der indtræffer først – samt mulighed for et attraktivt privatleasingprogram. Det er en vinderpakke, som du ikke kommer udenom, hvis du er i markedet for en ny hatchback.

Byg din Mazda her.

Specifikationer – Mazda 3 Skyactiv-G 2.0 Cosmo

6 kommentarer

6 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Anbefalet
%d bloggers like this: