EQS SUV er i bund og grund en EQS i højformat. Den store syvsæders SUV byder på blærede luksusindslag i kabinen, og hvis du nænner det, kan du svine den til i mudder offroad. Vi kigger nærmere på bilen, som er den foreløbige topmodel i det omfattende elektrificerede modelprogram fra Mercedes-EQ.

Meget er sket inden for et årti
I 2016 var jeg med familien på roadtrip i ”Sunny California”, hvor vi var så heldige at få opgraderet en Ford Explorer til en sølvfarvet Mercedes-Benz GL 450 4MATIC – forløberen til GLS. Du kan tro, at jeg kneb mig en ekstra gang i armen, da AVIS-manden trillede det tyske flagskib frem.

Vi var to vokse og to børn, men bilen havde plads til syv i tykke, lækre luksuslædersæder. Infotainment kunne dengang alt, hvad man troede var teknisk muligt, og komforten var umanerlig god. Den kraftige V6-motor med sød cylindermusik havde et brændstofforbrug, som på lange øde strækninger allerede dengang gav en snert af rækkeviddeangst.

Klip til i dag, hvor jeg syv år senere står med en elbil, der grundlæggende leverer den samme fuldfede SUV-oplevelse som dengang men er komplet nytænkt fra ende til anden. At transformationen til en elektriske pendant med høj komfort, luksus og topavanceret teknologi er sket på under et årti, forstår man næsten ikke.


Masser af plads og mulighed for syv sæder
EQS SUV har samme lange akselafstand på 3,21 meter som EQS og er 20 cm højere. Det giver mere plads i kabinen og en større frihøjde, som ledsages af specifikke offroad køreprogrammer. Forsæder og anden sæderække kan justeres elektrisk og bagagerummet sluger mellem 645-880 liter afhængig af sædernes indstilling. Lægges sæderne helt ned, er der plads til hele 2.100 liter.

Forvandlingen fra EQS sedan til SUV har primært tre fordele. 1) Du får mere plads og mulighed for en tredje sæderække, 2) du stiger op i bilen og ikke ned så ind- og udstigning er nemmere og 3) så er firehjulstrækket ledsaget af offroad-køreprogrammer, der gør bilen mere alsidig.

Hvor den almindelige EQS har et design, der for nogle virker lidt spacy, ligner SUV-varianten mere en almindelig strømlinet SUV. Om det er en fordel afhænger fuldstændig af øjnene, der kigger – om du er fan af EQS-designet eller ej.
Ulemper kommer vi ikke udenom, for højformatet giver mere vindmodstand og aerodynamikken er derfor udfordret, hvilket kan aflæses i rækkevidden. Derudover følger reglen om at “mere koster mere” også EQS SUV, der rundt regnet er 150.000 kr. dyrere, hvis vi sammenligner indstigningsmodeller. Merprisen bliver dog mindre, jo højere du går op i modelprogrammet. Således motiveret til at gøre det 😊.
Et ægte flagskib
At vi har med et flagskib at gøre, er jeg ikke i tvivl om. Mercedes formår at løfte barren for luksus til nye højder, og kabinen er så lækker og gennemført, at det er svært at finde noget tilsvarende i klassen, der giver samme oplevelse.

Standard i 580-udgaven er den store hyperscreen bestående af et digitalt cockpit, en stor infotainment skærm i midten samt en lidt mindre skærm ved passagersædet foran. Der er også et avanceret head-up display.
En AMG Business Class-pakke (ekstraudstyr) løfter oplevelsen yderligere. Bl.a. med tre skærme på anden sæderække: En bag hver nakkestøtte samt en i midterarmlænet, som kan tages ud og fungere som håndholdt tablet. Der er også et rum til trådløs mobilopladning i armlænet. Samtlige infotainmentskærme har samme opsætning, grafik, adgange og menuer, og du kan i bund og grund betjene alt herfra.

Udover et omfattende online musikkatalog er der digital TV tuner (del af AMG Business Class pakken), så du med få tryk kan se fjernsyn. Senere udvides med avancerede streamingtjenester. Med Burmester lyd i bilens højttalere fuldendes oplevelsen, og du kan nemt tilslutte høretelefoner til bagsædeskærmene.
Det hele er så nemt og ”seamless” at bruge til underholdning og betjening af bl.a. navigation, sæder, klima m.m., at jeg ikke er bleg for at kalde MBUX-infotainmentoplevelsen for ”best in class”.
Eminent godt støjdæmpet
Et andet punkt, hvor EQS SUV virkelig skriger ”flagskib”, er den generelle komfort. Tag fx støjdæmpningen. Med god isolering i sider og bund samt virkelig gode akustikruder som standard, vil du blive paf over, hvor lidt det larmer fra en lastbil, du overhaler på motorvejen, eller hvor tyst et nopret underlag kan være.
Læg dertil en luftundervogn, der glatter ujævnheder og bump ud til topkarakter. Det er komfort og køreglæde på virkelig højt niveau.

Testbilen har syv sæder, som alle har varme, og i forsæderne er der også køl. Der er et udvalg af avanceret sædemassage ledsaget af stemningsprogrammer med lyd, lys, duft og massage, hvis du skal bruge et skud energi eller har brug for at slappe af.

Når du bruger den indbyggede navigation, bliver du hjulpet så meget, at det næsten er umulig at gå tilbage til en almindelig igen. AR-elementer og kameraer guider og viser vej med pile og retningsangivelse på den store infotainmentskærm samt i head-up displayet (del af AMG Business Class pakken). Jeg bemærker efter nogle dage, at jeg slet ikke har lyst til at bruge Apple CarPlay.
Navigationen er optimeret til elbildrift, hvor en af de features, som jeg virkelig sætter pris på, er muligheden for at finde vej direkte til fx kun lynladere af den allerhurtigste type.
Alt er assisteret, så du med få tryk eller stemmekommando – nu på dansk i øvrigt – kan få hjælp. Som fører af bilen bliver du i det hele taget godt hjulpet af assisterende systemer, og det bidrager til komfort, sikkerhed og afslappet kørsel.
Offroad køreprogrammer
Men det er ikke kun komfort, EQS SUV kan levere. Du kan gå i en mere dynamisk retning ved at vælge et mere sportsligt køreprogram, eller du kan vælge deciderede offroad køreprogrammer, hvis du skulle få lyst eller brug for det.

I den sportslige køreindstilling føles den store SUV som en adræt og dynamisk bil. Du fornemmer ikke størrelsen og vægten men oplever imponerende dynamik med hjælp fra ændrede indstillinger i drivlinje, styretøj og undervogn. En kunstig lyd fuldender den potente side af bilen. Jeg kan godt lide det, men hvis du ikke er til det, kan lyden slukkes.

EQS SUV har baghjulsstyring, og det er en god feature i den store bil – især når du skal vende eller parkere – hvor baghjulene drejer kontra forhjulene. En venderadius på under 11 meter er imponerende i så stor en bil. Ved høj fart drejer baghjulene op til 4,5 grader med forhjulene og bidrager til en forbedret køredynamik.
Se baghjulsstyring “in action” i denne Instagram Reel
Rækkevidde i den gode ende
Batteriet på 108,4 kWh giver en rækkevidde på 570 km (WLTP), og det er ca. 100 km mindre sammenlignet med EQS 580. Den billigste variant hedder EQS SUV 450+, og den har en rækkevidde på 634 km.
I Mercedes-EQ modeller er der hjælp til rækkeviddeoptimering. Du bliver hele tiden præsenteret for to rækkeviddetal: Det ene angiver rækkevidden, hvis du bruger bilen under normale omstændigheder, og det andet indikerer, hvad du kan opnå, hvis du vælger fx at reducere bilens kræfter eller sætte klimaanlægget ned i drift.
Alt er assisteret, så du med få tryk kan få hjælp til at forbedre rækkevidden.
I testen, som foregår ved temperaturer omkring plus/minus 2 grader, kan jeg opnå 430 km ved blandet kørsel og op til 550 km, hvis jeg bruger rækkeviddeassistenten til at reducere power samt klimatisering i kabinen. Det er ganske fornuftigt.

Opladeteknologien kender vi fra EQS med en fornuftig ladekurve op til 200 kW i hurtiglader. Ved almindelig AC ladning kan du få 11 kW. Her kan andre mærker tilbyde op til 22 kW i mindre dyre elbiler, så det kan Mercedes godt gøre bedre.
Udstyrsmæssigt er 580-udgaven den foreløbige topmodel, og den har derfor også et meget omfattende standardudstyr, som kan ses nederst i blogposten.
Der er også ekstraudstyr i testbilen – bl.a. en tredje sæderække samt AMG Business Class-pakken, der byder på stylingselementer og mange af de indslag, som giver den ekstra fede luksusoplevelse i kabinen – herunder den udvidede skærmpakke ved bagsædet. Ekstraudstyret er ligeledes nævnt længere nede på siden.
EQ byder på mere bil for pengene
EQS SUV fås fra 1.321.080 kr. for 450+, som er modellen med den længste rækkevidde. Den mest populære er 450 4MATIC, som koster 55.000 kr. mere og har avanceret firehjulstræk.
Topmodellen 580 4MATIC, som jeg tester, koster fra 1.711.080 kr. og sammenlignet med EQS 580 er merprisen for SUV-højformatet beherskede 24.000 kr.
Ligesom med de øvrige EQ-modeller får man noget mere for sine penge, når benzin og diesel skiftes ud med et batteri. Det gælder faktisk for alle de elektriske Mercedes-EQ modeller, som der efterhånden er en del af i programmet.
En tilsvarende GLS 580 med benzinmotor koster fra 2.231.298 kr. så en prisforskel på en halv million er til at tage og føle på. Det er bl.a. måden, som afgifterne er indrettet på, der holder prisen nede på elbiler.
Når det er sagt, er EQS SUV 580 klart en bil i den dyre ende. Men der er kunder til den i Danmark, og hvis det skal være en elbil, er der ikke så meget konkurrence i den store SUV-klasse. I hvert fald ikke endnu, vel at mærke.

Missionen om at bygge en stor, rummelig og lækker SUV med elektrisk drivlinje er lykkes til topkarakter for Mercedes. Og det stopper ikke her. Med lillebror EQE SUV om hjørnet, som langt hen ad vejen ligner sin storebror, bliver det en overvejelse værd, om man kan nøjes med mindre.
Vi har oplevet EQE SUV til verdenspremieren i Paris, og den virker rigtig interessant. Prisen i Danmark bliver fra 776.000 kr. og den fås i heftige AMG-udgaver med fed stylig, masser af udstyr og lækker kabine. Just saying…

Specifikationer Mercedes-EQ EQS 580 SUV 4MATIC
- Opbygning: Syvsæders SUV med firehjulstræk
- Topfart: 210 km/t
- Acceleration 0-100 km/t: 4,6 sek.
- Max effekt: 400 kW / 544 hk
- Moment: 858 Nm
- Opladning: AC 11 kW og DC 200 kW
- CO2 emission: 0 g/kg
- Elektriskforbrug: 219 kWh/100 km
- Batterikapacitet: 108,4 kWh
- Elektrisk rækkevidde: 570 km (testresultat ved blandet kørsel 430-550 km)
- Dimensioner: 5.125 mm længde x 1.959 mm bredde x 1.718 mm højde
- Pris fra 1.711.080 kr.
Udvalgt ekstraudstyr (ikke komplet liste)
- AMG Business Class pakke: 245.000 kr.
- 3. sæderække: 23.776 kr.
- Interiørliste i brun åbenporet magnolietræ: 10.997 kr.
- 21″ AMG letmetalfælge: 8.174 kr.
- El-opvarmede sæder 3. sæderække: 5.350 kr.
- Nedfældeligt anhængertræk med ESP® trailer stabilisering: 12.481 kr.
Udvalgt standardudstyr (ikke komplet liste)
- 3 års Mercedes me Charge
- KEYLESS-GO komfortpakke
- Parkeringspakke med 360 gr. kamera
- Ambiente belysning
- DIGITAL LIGHT med fjernlysassistent
- Thermotronic automatisk klimaanlæg med 4 zoner
- MBUX augmented reality til navigation
- Klimasæder med ventilation og varme
- AIRMATIC luftaffjedring
- Elektrisk indstilleligt fører og passagersæde
- Tyverialarm PLUS med P-overvågning
- Elektrisk justerbare bagsæder
- Trådløsopladning af smartphone
- Bagakselstyring (maks. 4.5°)
- Panorama el-skydetag
- Burmester 3D surround sound lydanlæg
- HYPERSCREEN
- Blind Spot Assist
- Active Distance Assist

Foto: Thomas Saks
7 sædereqsmercedes eqs suvmercedes-eqsuv