Den mindste og billigste elektriske Ford er klar til at indtage de danske veje. Og Ford Puma GEN-E har et trumfkort på hånden, hvis man vægter praktik og plads højt: Et klasseledende stort bagagerum på 523 liter og en såkaldt ”gigaboks” under gulvet.
Jeg har kørt bilen ved en international presseevent i Barcelona, og her er første indtryk.

Design optimeret for øget aerodynamik
Ford Puma er blevet elektrificeret. Design og indretning er en videreudvikling af den fossile model med et twist her og der.
Aerodynamiske justeringer på bl.a. fronten med en lukket kølergrill og ændrede luftindtag har sammen med en større spoiler på toppen af bagklappen og optimerede fælgdesign til formål at øge rækkevidden.
Lyssignaturen har fået en anden streg men ellers er bilen genkendelig med den fossile søsterbil, og udtrykket er friskt og ungdommeligt skønt “donerbilen” efterhånden har nogle år på bagen.
I kabinen fremstår Puma GEN-E med et indbydende design, praktiske rum og aflæggeplads samt en fuldt digitaliseret betjening baseret på det velfungerende SYNC-4 system.

Overskueligt modelprogram
For at holde prisen attraktiv har Ford besluttet at holde produktionslinjen så enkel som muligt.
Puma GEN-E fås derfor udelukkende med én batteristørrelse på 43 kWh og en elmotor på forakslen med 168 hk.
Varmepumpe fås ikke og bilen kan udelukkende fås i to udstyrsversioner: Select fra 229.990 kr. og Premium fra 244.990 kr.
Udstyrsniveauet er pænt selv fra indstigningsmodellen, men merprisen for Premium på kun 15.000 kr. giver større alufælge på 18”, adaptive matrix LED forlygter, sædeindtræk i kunstlæder og ruskind, B&O lydanlæg, nøglefri adgang samt elektrisk betjent bagklap.
Det er derfor oplagt, at vælge den variant. Eneste mangel på udstyrslisten – og det gælder for både Select og Premium – er adaptiv fartpilot, som skal tilkøbes i en førerassistancepakke til 7.200 kr.
Her får du en lang række andre vigtige features som fx blind spot monitor, 360 graders kamera og parkeringssensor for og bag.
Det er et must at få denne pakke med. Prisen for den elektriske Puma, som du gerne vil have, ender derfor på lige over 250.000 kr.

I samme prisleje er der efterhånden en del konkurrenter. Det er biler som KIA EV3 og Skoda Elroq, der er skabt som elbil fra begyndelsen, og derfor har nogle fordele i konstruktionen – fx bedre plads ved bagsædet end du får i Puma, hvor jeg med mine 187 cm kun lige akkurat kan være der.

Foto: Lene Dahlquist
Snart lander også en Toyota Urban Cruiser og Suzuki eVitara til forventede frapriser under 250.000 kr.
Men Puma GEN-E har noget, som de andre ikke har, og det kan meget vel være bilens store trækplaster.
Kæmpe bagagerum med gigaboks
Bagagerummet er med 523 liter klasseledende i størrelsen, og det har en praktisk gigaboks under gulvet på 145 liter i plast med bundprop, som gør bilen ideel for alle, der har behov for den slags.

Det kan være det mudrede udstyr fra cykelturen i skoven eller hjemtransport af grønne indslag fra planteskolen.
For sjovt testede jeg i Barcelona gigaboksens kapacitet ved at Ford Danmarks pressechef meldte sig frivilligt til at kravle ned i rummet. Hvordan det gik kan du se på Carlife365 Instagram.
I tillæg har Puma et frunk under motorhjelmen på 43 liter til ladekabler og førstehjælpskasse. Og så må den trække op til 750 kg, hvilket er mere end de fleste i klassen.

Lavt forbrug – ikke bare på papiret
Et andet trækplaster er Pumas lave forbrug. Bilen bruger ifølge de officielle tal 13,7 kWh / 100 km (WLTP) ved blandet kørsel, og det faktisk er præcis det forbrug, jeg oplever på første tur ved pressepræsentationen i Barcelona.
Dette er vel at mærke i Premium-udgaven, som qua større fælge har et lidt større forbrug end Select (13,1 kWh / 100 km).
Det lave forbrug skyldes bl.a. bilens aerodynamik men også den lave vægt. Puma GEN-E vejer kun 1.563 kg og her hjælper det bl.a. at batteriet ikke er større.
Om fraværet af varmepumpen – som i sig selv også vejer lidt – i dette tilfælde er godt eller skidt for rækkevidden, er svært at vurdere. Men ifølge Fords egne produktfolk mener man ikke, at varmepumpen er så afgørende for rækkevidden.
Fraværet af varmepumpen betyder også, at der mindre i driften, der kan gå i stykker.

Størrelsen på batteriet gør i øvrigt DC-opladning fra 10-80 % til en kort omgang. Det tager kun 23 minutter at lade, så kaffepausen bliver ikke lang.
Her peaker ladekurven ved 100 kW. Almindelig AC-opladning er muligt op til 11 kW.
Rækkevidden er 364 km (WLTP) ved blandet kørsel i Premium. For Select er tallet 376 km.
Kører som en Ford skal – og tak for det
Af øvrige plusser er en køreoplevelse, der er yderst positiv. Bilen er velkørende med fine og præcise reaktioner fra styretøj og bremser. Undervognen er velafstemt og bilen klarer sving med fin kontrol, vejgreb og stabilitet.
Her rammer Puma GEN-E den køredynamik og den DNA, som kendetegner en Ford. Den formår simpelthen at få smilet frem på de små krøllede bjergveje uden for Barcelona.
Komfortmæssigt er bilen godt støjdæmpet. Hvis det bliver for kedeligt kan man tænde for en ”fake” motorlyd, som faktisk slet ikke lyder så tosset. Der er mange holdninger til dette, men på min første tur nåede jeg ikke selv til punktet, hvor jeg ville slukke for den.
Der er flere køreindstillinger at vælge imellem – heriblandt Sport. Er Puma GEN-E så en hurtig sag? Well… 0-100 km/t klares på 8 sekunder, og topfarten er 160 km/t, så det er ikke en sprinter. Men den føles faktisk ret kvik både i bytrafik og på motorvej.

Regner vi det hele sammen er den elektriske Puma en attraktiv bil på markedet – både som bil nummer et til den nyetablerede familie eller til dem, som ikke har brug for meget bagsædeplads. For andre er den måske bil nummer to i husholdningen.
Der er konkurrenter med bedre plads ved bagsædet og – på papiret – hurtigere DC-opladning. Men Puma har som nævnt en lang liste af andre kvaliteter, der gør, at den skiller sig positivt ud.
Går man op i garanti er det værd at nævne, at Ford nu tilbyder 5 års garanti totalt på samtlige elbiler i programmet. Det sker med en 3 års Ford Protect New garanti på toppen af de 2 år med en begrænsning på max 100.000 km.
Specifikationer
- Motor: Elmotor med forhjulstræk
- Ydelse: 168 hk
- Topfart: 160 km/t
- Acceleration 0-100 km/t: 8 sekunder
- Batteri: 43 kWh
- Opladning AC/DC: 11/100 kW
- Ladetid AC 0-100 % og DC 10-80 %: AC 5 timer og 44 min. og DC 23 min.
- Rækkevidde: 364 km (Premium) – ellers op til 376 km (Select)
- Vægt: 1.563 kg
- Træk: 750 kg
- Pris: 244.990 kr. (Select fås fra 229.990 kr.)
Carlife365 var inviteret til testkørsel i Barcelona af Ford Danmark, som betalte for transport og ophold.
Foto: Thomas Saks