Dette er nok den mest bling Audi, jeg har kørt til dato. Den står knivskarpt med sportslige coupé-linjer, 21 tommer alufælge, gule bremsekalibre, virtuelle sidespejle, kølig blå ambientebelysning i kabinen og sportslige sæder iklædt smagfuld Valcona læder. Og elbilens præstationer lever til fulde op til den sportslige krop. Læs testen af dette højteknologiske kraftfartøj, som kan få selv den største skeptiker til at elske at køre elbil.

Et premium alternativ til Tesla
Tesla kom ganske vist først, men Audi er virkelig kommet godt med. Når du shopper elbil hos Audi, får du et premiumprodukt helt på linje med ”vorsprung durch technik” DNA’et, som kendetegner en Audi. Og lidt til.
Virtuelle sidespejle på e-tron modellerne kan umiddelbart virke som en gimmick, der udelukkende skal reducere luftmodstand og øge rækkevidde. Men når du først har vænnet dig til dem, fungerer det forbløffende godt. Særligt i mørke og ved dårlig sigtbarhed. Hånden på hjertet tog det mig 3-4 dage, før min hjerne havde forstået, at øjet skulle søge mod skærmen i dørsiden og ikke ud mod kameraet, hvor et – lad os sige gammeldags – sidespejl plejer at sidde.

Rækkevidde – en mentaløvelse i nye vaner
Jeg havde faktisk ikke troet, at jeg ville blive fan af de virtuelle sidespejle. Men det blev jeg. Jeg havde også forestillet mig, at jeg ville opleve stressede ”shit-hvor-kan-jeg-lade” tilstande i løbet af den uge, hvor jeg testede bilen. Men de udeblev.
Audi e-tron Sportback 55 har en opgivet WLTP rækkevidde på 443 km ved blandet kørsel med standard 19 tommer fælge. Testbilen kan klare 381 km, fordi de store 21 tommer fælge æder rækkevidde til morgenmad, frokost og aftensmad.
I min test står det klart, at de 381 km reelt set er inden for rækkevidde, når du kører blandet. Ved højere hastighed på motorvej, skal du nok regne med 330-340 km i rækkevidde. Jeg har testet bilen ved almindelige efterårstemperaturer omkring 10 grader.
Og er det så til at leve med? Det synes jeg. For hvis du rammer en hurtiglader på din vej, kan du hurtigt øge din rækkevidde. Jeg var forbi en Clever ladestander med 50 kW hurtigladning på en busy dag, og efter et kvarters tid kunne jeg køre derfra med ca. 50 km mere i rækkevidde. Tager du turen forbi en lynlader, går det endnu hurtigere. Audi e-tron kan lynlade op til 120 kW, så du kan oplade batteriet 80 % på ca. en halv time.
Det at køre elbil handler i bund og grund om at ændre vaner og tænke anderledes. Det er min oplevelse, at jo mere jeg kører elbil, jo federe synes jeg, det er. Min rækkeviddeforskrækkelse er næsten væk.

Er Sportback merprisen værd?
Sportback-varianten er i bund og grund en almindelig e-tron med en coupé rumpe. Hos Audi koster en Sportback mere, så du skal smide 20.000 kr. ekstra på disken. Design er en smagssag, men jeg har en svaghed for Audi Sportback. Jeg synes fx at en Audi Q3 Sportback er federe end en almindelig Q3. Og på samme måde er jeg mere til Audi e-tron Sportback end den regulære e-tron, fordi designet passer godt til bilen. Særligt når den får lidt gas på stylingen med S line lir og fede fælge.

Den hældende taglinje spolerer ikke oplevelsen på bagsædet alt for meget. Jeg kan med mine 187 cm i højden lige præcis være der. Bagagerummet sluger 615 liter, så det er bestemt godkendt.

Smooth køreoplevelse – lydløs og kraftfuld
Audi e-tron Sportback 55 quattro klarer 0-100 km på 6,6 sekunder og 200 km/t på toppen. Med et kraftigt moment på hele 561 Nm, har du en følelse af overskud til hver en tid.
Bilen har flere ”drive modes” og kan køre offroad mit quattro und alles. I offroad tilstand hæver bilen sig, så du får øget frihøjde. Vælger du et mere sportsligt køreprogram – fx dynamic – sænker Audi e-tron Sportback sig og får en mere sportslig og skarp profil. Dette er muligt med den adaptive sportsluftundervogn, som i det hele taget sørger for en meget komfortabel køreoplevelse. Bilen er yderst behagelig på både korte- og lange ture.

Det hjælper på køreegenskaberne – og komforten – at Audi e-tron Sportback Prestige er godt udstyret. Du har alle de nødvendige assistentsystemer og savner i udgangspunktet ikke noget.
Testbilen har lidt ekstra forkælelse: Head-up display, S-sportssæder med Valcona læder, S line interiør, panoramaglastag, servolukning af dørene og B&O lydsystem øger bestemt både komforten og premiumfornemmelsen.


Funktionaliteten i kabinen minder om det, som du kender i de øvrige Audi’er fra A6 og op. Dvs. at betjening af infotainment og klimaanlæg foregår fra to trykfølsomme skærme.
Det digitale cockpit er kræs for øjet og herfra aflæses bilens elektriske status med bl.a. rækkevidde. Audi har gjort plads til trådløs opladning af mobilen, men det sker fra en ”lomme” dybt nede i midterkonsollen, som ikke er super tilgængelig.

Fra myAudi app’en kan du se status på bilen – herunder hvor meget strøm du har tilbage på batteriet, opladningsplan, parkeringsklimaregulering og nærmeste ladestander.

Ladeport i begge sider
Audi e-tron Sportback har et ekstra rum under motorhjelmen, hvor du kan opbevare bilens kabler, når de ikke anvendes. Det er smart, da de ikke optager plads i bagagerummet og sviner andet bagage til.

Der er et rum i gulvet under bagagerummet til opbevaring af øvrige småting. Det giver mening at have kablerne i front, hvor ladeporten er placeret. Der er indgange til opladning i begge sider af bilen, men det er udelukkede i førersiden, at du kan sætte stikket i til hurtig- og lynladning.

Audi e-tron Sportback fra 619.990 kr.
Den billigste Audi e-tron 50 koster fra 569.90 kr. (Prestige koster 599.990 kr.) og hvis du som jeg er til Sportback, må du diske op med 619.990 kr. i Prestige udstyrsudgaven.
Den bedste rækkevidde opnår du i Audi e-tron Sportback 55, og her sniger Prestige udstyrsudgaven sig op på 781.660 kr. Der er ca. 100 km forskel i rækkevidde på 50 og 55 quattro. Merprisen for S line er 30.000 kr.
Med ekstraudstyr står testbilen til hele 1.050.603 kr. – men her har den fået gas i konfigureringen. Mindre kan også gøre det. Opgraderingen til de flotte 21 tommer fælge koster heldigvis kun 10.501 kr. (haps!). Standardfælgen i S line-udgaven på 20 tommer gør det nu også godt.
Priserne for de elektriske Audi’er er et øjebliksbillede, da de kan påvirkes af igangværende forhandlinger om bilafgifterne. De nævnte priser er ud fra de eksisterende afgiftssatser.
Vi krydser fingre for, at afgiften også i fremtiden vil gøre det attraktivt at vælge en Audi e-tron Sportback. Det har nemlig aldrig været federe at køre elbil!

Det bedste ved Audi e-tron Sportback
- Vellykket coupé-design og fed kabine
- Køreegenskaber i top – smooth, hurtig og lydsvag
- Opgivet rækkevidden ikke uopnåelig
- Lynladning muligt op til 120 kW
Det kunne være bedre
- Placeringen af trådløs opladning til mobiltelefonen er ikke god
- 21 tommer fælge er super flotte – men stjæler rækkevidde
Konkurrenter
- Jaguar I-PACE
- Tesla Model X
I Sportback-segmentet er der reelt ikke så mange konkurrenter. Mercedes-Benz EQC kan nævnes som en konkurrent – men nok mere til den regulære Audi e-tron.
Specifikationer: Audi e-tron Sportback S line Prestige 55 quattro
- Motor: Elmotor med en ydelse på 300 kW
- Moment: 561 Nm
- Rækkevidde: 443 km med standard 19 tommer fælge (381 km med 21 tommer fælge)
- Accelerationen 0-100 km/t: 6,6 sek.
- Tophastighed: 200 km/t
- Bagagerum: 615 liter
- Pris fra 619.990 kr. (50 Prestige). 55 Prestige fra 781.660 kr. og S line merpris +30.000 kr.
- Privatleasing er muligt

Foto: Thomas Saks
audiaudi e-troncoupée-trone-tron sportbackelbilsportbacksuv