Det er næppe en numerolog men snarere et grundigt tysk produktmarketingteam med orden i penalhuset, der har besluttet at omdøbe den første Audi e-tron. Navnet er nu Audi Q8 e-tron og ledsages af et facelift med forbedret batteri, rækkevidde og ladehastighed. Her er første indtryk af det opdaterede flagskib.
Jeg husker tydeligt præsentationen af Audi e-tron tilbage i september 2018. Et kæmpe livestreamet show, som jeg fulgte på nettet en tidlig morgen grundet tidsforskel, med droneoplyst aftenhimmel i San Francisco og den længe ventede afsløring af den første elbil med fire ringe.
”Vi er ikke først – men vi er bedst”, var en af de vendinger, de stolte produktfolk brugte, for Tesla var på det tidspunkt for længst i gang, og Jaguar havde snigløbet tyskerne med præsentationen af I-Pace godt seks måneder før.
I præsentationen forklarede Audi, at en elektrificeret Audi skal være 100 % Audi. Og det skal jeg love for var rigtigt, for sikke en elbil, der her blev præsenteret. Den flotteste Audi SUV til dato med spændende teknologi og fancy digitale sidespejle.
De første indikationer på prisen lød på over 1 million danske kroner, men så galt skulle det heldigvis ikke gå. Senere fulgte en Sportback, som er Audis udtryk for et sportsligt coupé design.
Mest nyt under huden
Faceliftet er visuelt svært at spotte. Frontkofanger og grill med tværgående LED-lys er nyt og fælgene har fået en tur. Logoer og badges er ændret og viser Audis nye visuelle identitet som brand, hvor de fire ringe fremstår i et todimensionelt look med grå eller hvid streg.


I kabinen er alt ved det gamle, og det virker som en rigtig prioritering, for kvalitet, udseende og funktionalitet spiller stadig. Men skærmene virker efterhånden små, fordi vi simpelthen har vænnet os til større fra andre nyere biler.

Rækkvidden forbedret
Der er justeret på aerodynamikken med bl.a. hjulspoilere (en lille plade foran hjulene under bilen) og såkaldte luftgardiner, som giver 5 km mere her og 4 km mere der. Batteriet er optimeret og fylder det samme rent fysisk men vejer godt 24 kg mere.
Motoren på bagakslen er revideret med flere viklinger, så den genererer et højere drejningsmoment med samme mængde strøm. Hvis færre kræfter benyttes anvendes mindre strøm til at levere drejningsmomentet.
De mange bække små giver en bedre rækkevidde, som er hovedgevinsten med faceliftet.

På første tur kører jeg i Audi Q8 Sportback S line 50 e-tron quattro (langt modelnavn!), som i denne konfiguration har en rækkevidde på op til 471 km (499 km i standardmodellen med mindre fælge).
Vælges den lidt større 55’er er rækkevidden op til 600 km i Sportback-modellen. Det er varianten med den bedste rækkevidde.
SUV- varianten Q8 e-tron 50 har en rækkevidde på 491 km og 55-varianten op til 582 km. Alle tal er WLTP.
Det mindste batteri på 64 kWh udgår, så fremover har Audi Q8 e-tron 50 et batteri på 89 kWh og 106 kWh i 55’eren. Alle tal er netto. Det svarer til, at den gamle 55’er er blevet til den nuværende 50’er i forhold til batteristørrelse.
Sammenlignet med tidligere modeller har Q8 e-tron 32-44 % længere rækkevidde afhængig af model, hvilket er en kraftig forbedring. Heldigvis har Audi også valgt at forbedre ladeeffekten i lynlader, så det mindste batteri kan lade 150 kW (tidligere 120 kW) og det store op til 170 kW (tidligere 150 kW). AC er fortsat 11 kW. Som ekstraudstyr kan der opgraderes til 22 kW.
Test af rækkevidde og ladehastighed vil jeg gå i dybden med, når jeg kører bilen over flere dage.
Komfortens mester
På første tur noterer jeg mig, at køreoplevelsen i Q8 e-tron stadig er præget af høj komfort. Luftundervognen er mester i den disciplin og evner også en mere dynamisk køreoplevelse sammen med quattro firehjulstræk. Den adaptive luftundervogn er optimeret i Q8 e-tron og føles absolut moderne og førende i klassen. Lækkert!
Køreturen går forbi Ionity lynladestationen i Greve, hvor Audi viser den nye ”plug and charge” tjeneste. Kablet skal bare i og så sker registrering, start og afregning automatisk via kommunikation mellem bilen, stander og tjenesten. Det vises på Audi Q4 e-tron og kommer i Q8 e-tron fra midten af marts 2023.

Audi Charging
Fra 1. januar hedder Audis opladningstjeneste ”Audi Charging”. Tjenesten fungerer på tværs af 27 europæiske lande, og antallet af lande vil blive udvidet i løbet af året. Det giver adgang til ca. 400.000 ladepunkter, der drives af over 800 forskellige udbydere.
Netværket omfatter ca. 1.900 High Power-opladere (HPC) fra udbyderen IONITY, der giver mulighed for opladning med op til 350 kW.
Ved køb af en ny Audi elbil dækker Audi grundprisen for pro-taksten det første år. Den er primært beregnet til elbilsejere, der ofte skal oplade bilen, mens de er på farten. I Danmark koster pro-taksten 115 kr. om måneden, hvilket så fx giver adgang til at lade sin elbil op ved IONITY-lynopladere til en pris på kun 2,69 kr. pr. kWh.
Der findes også en basis og en plus-løsning målrettet forskellige behov.
Prestige- og S line varianter
Den faceliftede Q8 e-tron koster fra 699.990 kr. i udstyrsniveauet Prestige, hvor der som standard er adaptiv luftundervogn, progressiv styring, sssistentpakke tour, bakkamera, MMI Navigation plus med MMI touch response, Audi virtual cockpit, akustisk forrude, 2-zoners klimaanlæg, 4-vejs el-justerbar lændestøtte, ambientebelysningspakke, parkeringsklimafunktion, elektriske sidespejle med varme, m.m.

Prisforskellen for at gå op i batteristørrelse og få længere rækkevidde samt hurtigere ladeeffekt (10-80 % strøm på en halv time) er 40.000 kr., og de penge virker godt givet ud. Merprisen for Sportback er 30.000 kr. hvor forskellen udelukkende er design, længere rækkevidde og lidt mindre bagerumsplads.

S line koster yderligere 30.000 kr. og giver en mere sportslig styling, større fælge, sportssæder og sport-undervogn.
Audi har godt flow i produktionen på fabrikken i Belgien og kan levere til sommer, hvis du bestiller nu.
Topmodellerne Audi SQ8 e-tron og Audi SQ8 Sportback e-tron introduceres senere.
Foto: Thomas Saks
audiaudi e-tronaudi q8 e-tronsportbacksuv