fbpx
 
Categories Biltest

Test: Renault Zoe Intens

Posted on
Test: Renault Zoe Intens

Renault Zoe er blandt de bedst sælgende elbiler i Europa og ses i Danmark hyppigt som delebil i storbyen og transportmiddel til travle hjemmeplejere i forstæderne. Og vi forstår godt, at den grønne bybil er populær. Zoe er praktisk, kører godt, er fint udstyret og har en rækkevidde, som ikke bare ser godt ud på papiret – den holder i virkeligheden. Vi har testet den nyeste model af den franske mini-elbil, som med 52 kWh batteri og 135 hk kan køre næsten 400 CO2-venlige km på en opladning.

First mover

Da Renault lancerede den første Zoe i 2012, var elbiler et sjældent syn i gadebilledet. Det var samme år, hvor Tesla lancerede model S, og på den måde var det også året, hvor mange fik et andet syn på, hvordan en elbil kunne se ud – og hvad den kunne præstere.

Der er ingen tvivl om, at såvel Renault som Tesla – ganske vist i hver deres ende af prisskalaen – var ”first movere” i at gøre elbiler spiselige for en bredere skare af mennesker. På det tidspunkt havde mange den opfattelse, at en elbil var et uønsket futuristiske væsen, som på alle måder var ”out of reach”. Her i 2020 kan vi vist godt konstatere, at elbilen er blevet et reelt alternativ i rigtig mange husholdninger.

En bil med mange styrker og få svagheder

Som first mover har man den fordel, at man lærer en hulens masse før alle andre. På godt og på ondt. Hvor den første version af Zoe i nogles optik havde en rækkevidde i den lave – og for mange uacceptable – ende, så er en af de helt store styrker ved den nye model, at den kan køre næsten 400 km (WLTP) på en opladning. Og endnu bedre: Rækkevidden er opnåelig i den verden, vi kalder den virkelige.

Under testen kørte jeg på et tidspunkt rundt i Lyngby. Her kunne bilens i øvrigt meget flotte og overskuelige digitale cockpit informere mig om, at jeg havde beroligende 330 km tilbage på batteriet. Efter længere tids kørsel rundt i Lyngby med mange start og stop og en fart på højst 50 km i timen – på flere strækninger lavere – forblev bilens rækkevidde på 330 km. Det er altså en ret fed ting at opleve, at en bil nærmest driver sig selv i sit helt eget øko-kredsløb.  

Ideel i byen

En anden styrke ved Renault Zoe er størrelsen. Den er perfekt til bykørsel, og fordi du mildest talt sidder ovenpå batterierne, har du en fornemmelse af at sidde højt med et godt udsyn. Desværre er den bagerste C-søjle lidt til den brede side og sjæler for meget udsyn, når du skal orientere dig skråt bagud ved et højresving i en travl by.

Zoe er perfekt til bykørsel, og fordi du mildest talt sidder ovenpå batterierne, har du en fornemmelse af at sidde højt med et godt udsyn.

Styretøjet er let og gør manøvrering ved bykørsel og parkering til en leg. Sensorer her og der er en stor hjælp i tætpakkede byer og i den højeste udstyrsversion ”Intens” er der også bakkamera.

Zoe er i det hele taget pænt udstyret, hvilket er endnu en styrke ved bilen. Den fås i tre udstyrsvarianter – Go, Zen og Intens – hvor de to første har motoren med 108 hk og topmodellen har den mere potente 135 hestes motor.

Prisforskellen fra Go til Intens er under 40.000 kr. og her får man – ud over den kraftige motor – en udstyrs liste så lang, som vi sjældent har set i en bil af den størrelse og til den pris. Varme i rattet, trådløs opladning af telefon og Bose-lydanlæg er standard i Intens og listen med assistentsystemer er ligeledes lang. Du savner med andre ord ikke rigtigt noget. Det skulle da lige være en adaptiv fartpilot fremfor den konventionelle slags, som Zoe har.  

Motorvejskørsel går an

Tager du Zoe med på motorvejen, skal du huske at fravælge ECO-funktionen. Ellers bliver det pænt vanskeligt at følge trafikken ved 110 eller 130 km/t. Topmodellen, som vi kører i, har en topfart på 140 km/t. Ved høj fart kan styretøjet godt mangle lidt respons, men ellers klarer Zoe det fint.

At bilen vejer halvandet tons er på en måde mærkbart – og så alligevel ikke. Det tunge batteri er placeret i bunden af bilen, hvilket presser bilens tyngdepunkt ned, og det betyder, at sving kan klares på en måde, så du har kontrol over bilen. Affjedringen kan virke en smule til den hårde side på bumlede byveje, men når først bilen er i fart, er komforten fin.

Du plages lidt at vindstøj under høje hastigheder, men ellers er bilen støjsvag. Renault har valgt at give bilen en lidt spøjs elbillyd, som kun høres ved lave hastigheder. Men det kan du slukke for på en knap i kabinen, hvilket jeg tog mig selv i at gøre pænt ofte.

Praktisk og moderne kabine

I kabinen er indretningen pæn og overskuelig. Kvaliteten føles fin skønt der er et godt mix af både blød og lækker – og knaldhård – plast. Der er stofelementer på instrumentbordet, hvilket passer godt til bilens gemyt. En stor lodret skærm dominerer midterkonsollen. Det giver et moderne udtryk. Skærmen fungerer fint og har bl.a. navigation. Aflæggepladsen er god og du har en smart “hylde” til din smartphone, hvorfra den lader trådløst.

Gearvælgeren kan godt føles en tand ”slubby” og den har af en eller anden årsag ikke en P(ark) indstilling. Det savner jeg. Til gengæld har du en B(rake) indstilling, hvor bilen bremser kraftigere, når du løfter foden fra speederen. Det lægger op til det, som mange kalder ”one-pedal-driving”. Det er en fed måde at køre elbil på, når du først har vænnet dig til det.

Gearvælgeren kan godt føles en tand ”slubby” og den har af en eller anden årsag ikke en P(ark) indstilling. Det savner jeg.
Du har en ekstra stilk ved rattet, hvorfra volumen og bladre-funktion samt knapper til valg af ”source” befinder sig. Hvorfor disse knapper ikke har fundet vej til rattet, er mig en gåde.
Håndtagene til de bagerste døre er designmæssigt gemt i toppen af døren, hvilket ser smart ud men koster lidt på funktionaliteten.

Renault Zoe er en 5-dørs bil selvom den ikke ligner det ved første øjekast. Håndtagene til de bagerste døre er designmæssigt gemt i toppen af døren, hvilket ser smart ud men koster lidt på funktionaliteten. Håndtagene på Renault Twingo, som er placeret på samme måde, er udført anderledes og derved nemmere at betjene.

Jeg skulle i testen prøve at sidde på bagsædet, hvilket med mine 187 cm var noget af en prøvelse. Batteriet i bunden af bilen fylder, så det er svært at få støtte til lårene – og generelt virker ryglæn og hovedstøtter ved bagsædet ikke gearet til personer med min højde.

187 cm på bagsædet i Renault Zoe – ikke helt godt. Her bliver pladsen for trang.
Let tilgængeligt bagagerum, som tager 338 liter. Der er et rum til ladekabel under gulvet.
Sæderne, som er til den bløde side, er flotte at se på men tager også udsynet for bagsædepassagerer.

Lynopladning muligt

Testbilen med 135 hk kan oplades ved en 50 kw ladestander, hvilket tager ca. en time op til 80 %. Smider du den i en ladestander hjemme med 7,4 kw tager det lidt under 7 timer at nå de 80 %. I værste fald kan du oplade i et almindeligt stik med 230 volt – men så skal du have god tid. Det tager lige knap 30 timer at nå til de 80 %.

På Zoe er ladestikket placeret under det store Renault emblem på snuden af bilen. Det åbnes ved et tryk på en knap inde i bilen.

På Zoe er ladestikket placeret under det store Renault emblem på snuden af bilen. Det åbnes ved et tryk på en knap inde i bilen. På smalle ensrettede strækninger med ladestandere ved skråparkering, kan denne placering være lidt udfordrende. Kablet er nemlig ikke langt nok til at nå fronten, hvis du bakker ind. Fronten må derfor ind først, hvilket kan være en svær manøvre på smalle strækninger.

Attraktiv pakke

Og hvad skal sådan en lille, praktisk by-elbil så koste? Du får den ikke til under 200.000 kr. og Renault Zoe kan derfor heller ikke prale med at være den billigste elbil i Danmark. For at komme i nærheden af en Renault Zoe Go med 108 hk skal du smide 209.900 kr. for Renault-forhandleren.

Den testede model Intens med 135 hk står til priser fra 247.900 kr. Set i lyset af den samlede pakke med udstyr, rækkevidde og køreegenskaber, er priserne for Zoe slet ikke så tossede.

Og Renault kan til gengæld prale med stærke privatleasingpriser, hvor der i kampagner endda er set tilbud med en førstegangsydelse på 0 kr. og en månedlig ydelse på 2.995 kr. Præcis samme pakke tilbyder MG Motors med den større MG ZS EV, som dog ikke har helt den samme rækkevidde som Zoe.

Er du i markedet for en mindre elbil, og har du behov en bil, som især gør sig godt i byen, er Renault Zoe svær at komme udenom. Men skal du have passagerer med på bagsædet, så tjek lige, om de kan leve med den begrænsede plads, inden du skriver under på slutsedlen.

Og hvilken model skal du så vælge? Vi ville gå efter en Zen eller Intens. Især set i lyset af den kraftigere motor, som du får i Intens.

Tjek i øvrigt Renaults kampagner, hvor du kan få tilbud på ladepakker til bl.a. hjemmeopladning.

Længde 4,09 m – bredde inkl. sidespejle 1,94 m – højde 1,56 m.

Det bedste ved Renault Zoe

  • Rækkevidden imponerer
  • Super praktisk i byen
  • Attraktiv privatleasing og generelt fornuftig prissætning

Det kunne være bedre

  • Udsyn skråt bagud
  • Pladsen ved bagsædet er begrænset
  • Dørhåndtag til bagerste døre er ikke specielt brugervenlige

Konkurrenter

Specifikationer – Renault Zoe Intens

  • Batteri kapacitet: 52 kWh
  • Rækkevidde: 383 km (WLTP)
  • Ydelse: 135 hk
  • Moment: 245 Nm
  • Topfart: 140 km/t
  • 0-100 km/t: 10 sekunder
  • Bagagerum: 338 liter
  • Garanti: 2 år
  • Pris fra 247.900 kr. (Intens) – billigste version koster fra 209.900 kr.

Foto: Thomas Saks

5 kommentarer

5 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Anbefalet
%d bloggers like this: