fbpx
 
Categories Biltest

Test: BMW i4 M50

Posted on
Test: BMW i4 M50

4-serien er en af de modeller fra BMW, som fås med flere forskellige drivlinjer – herunder den fuldelektriske i4, som fås i forskellige ”styrker”. Jeg har i denne test fat i M50, som er den mest kraftfulde og sportslige.

En duel mellem to tyskere?

Testen af BMW i4 M50 sker ugen efter jeg kørte Mercedes-AMG EQE 53, og egentlig kunne de to godt stå ansigt til ansigt i en duel. De er begge tyske premium elbiler. De har begge et sedan/coué-agtigt design med sportslig styling. Og de er begge lynhurtige med firehjulstræk og udprægede sportslige køreegenskaber.

Men bilerne har hvert sit udgangspunkt. Hvor Mercedes-AMG EQE fra start er bygget på en dedikeret elbilplatform med lang akselafstand og kun findes som elbil, er BMW i4 baseret på den fossildrevne BMW 4 Gran Coupé med en væsentlig kortere akselafstand. Den har bl.a. en tunnel ved midterpladsen på bagsædet, som stjæler benplads. Den slipper man for i de elbiler, der aldrig har været andet end elektriske.

På pladsen føles BMW i4 en halv klasse mindre end EQE’en, og det er særligt på bagsædet, at der bliver lidt trangt. Men bagagerummet er mere praktisk med tophængslet bagklap der giver god adgang, og med 470 liter er der også bedre plads.

Benplads og loftshøjde er i underkanten til min 187 cm lange krop.
En tophængslet bagklap og 470 liter gør bagagerummet ganske anvendeligt. Sæderne kan lægges ned og så er der plads til 1.290 liter. I udstyrspakken er der et elektrisk anhængertræk, som må trække 1.600 kg.

Testet på bane

BMW i4 M50 er den første M-performance elbil fra det tyske mærke. Den fik hurtigt følgeskab af den store BMW iX M60, som fra starten er bygget som elbil på en topmoderne og dedikeret elbilplatform. Med M emblemet har den endnu vildere specifikationer, hvilket jeg har haft fornøjelsen af at prøve ved en nordisk lancering på Gotland Ring i Sverige samt ved den internationale lancering i Berlin med gode ture på Autobahn.

BMW i4 M50 har jeg også testet i flere discipliner. Bl.a. på FDM Jyllandsringen i den indledende runde til Årets Bil i Danmark 2023, hvor den kørte direkte i finalefeltet sammen med 5 andre elbiler og en enkelt fossildrevet bil.

De 7 finalister til Årets Bil i Danmark 2023 med BMW i4 yderst til venstre.

På bane beviser i4 M50 at den er køreglad og dynamisk. Det gælder faktisk både den almindelige i4, som jeg også har testet, samt M-modellen. M50 har adaptiv M undervogn, sportsbremser og variabel sportsstyring som standard, og det gør den lige en tand mere overlegen på banen. Ved almindelig landevejskørsel gør det ikke den store forskel.

Ægte BMW feeling

Når du kører i4 M50, mærker du, at BMW dyderne er bevaret. Du får en ægte BMW feeling i styretøj, bilens repons og generelle køredynamik og -glæde. Hvis du sidder og tænker, at der da mangler noget motorlyd, så fortvivl ikke, for BMW har lavet en speciel lyd til bilen, som de kalder Iconic Sound. Det lyder futuristisk og flippet, men det har en god effekt, når du kører frisk. I dagligdagen vil du nok hurtigt slå det fra, hvilket man sagtens kan.

Der er knapper til køreprogrammerne i midterkonsollen.

BMW i4 M50 har 400 kW / 544 hk med et samlet moment på 795 Nm. Det giver en acceleration fra 0-100 på 3,9 sekunder og topfarten er begrænset til 225 km/t. Med en køreklar vægt på 2.290 kg er det ikke nogen let bil, men det mærker man nærmest ikke.

Lækker blå matlak

Stylingsmæssigt er der M bagspoiler og M loftsbeklædning som standard, mens testbilen har fået en god sjat ekstra styling med specielle fælge, M sportssæder, M sikkerhedsseler og karbon eksteriør detaljer. Prikken over i’et er den super seje Frozen Portimao Blue metallak, som med det matte look giver en fed sportslig udstråling.

Den ekstra styling løber hurtigt op i 100.000 kr. da speciallakken alene står til godt 30.000 kr. Hvis jeg skulle prioritere ville jeg gå med M sportssæderne, som sjovt nok “kun” koster 12.375 kr. De er flotte og yder en god, fast støtte.   

Læg mærke til den lille M-hilsen, som diskret er vævet ind i syningen i lædersportssædet.

Udstyrsmæssigt har testbilen en Superchargedpakke, som gør bilen komplet hvad angår komfort- og sikkerhedsudstyr. Det er en pebret sag til 180.651 kr. men den indeholder virkeligt alt, hvad du kunne drømme om. Så selvom den er dyr, får du faktisk rigtig meget for pengene. Det er værd at sove på en ekstra gang.

Er rækkevidden vigtig i denne bil?

BMW i4 har det nyeste iDrive kommunikations- og underholdningssystem med den lækre curved skærm. Du kan betjene funktioner direkte på skærmen i midten eller via drejehjulet i midterkonsollen.

Nu undrer du dig måske over, hvorfor jeg endnu ikke har talt om batteristørrelse, ladekurve og rækkevidde. Det er jo en elbil, vi har med at gøre. Men i en sportslig elbil som i4 M50, er det som om, at alt det fornuftige bliver lidt mere sekundært.

Elektrificeringen er brugt til at skabe dynamik, glæde og fede køreoplevelser, og det er BMW sluppet enormt godt afsted med. i4 er en gennemført, underholdende og velkørende elbil.

Hvis vi alligevel skal nørde lidt tal, så kan BMW i4 M50 på papiret køre op til 513 km (WLTP). I vores test er der kulde og nattefrost, og vi kører lidt frisk, så der bliver ædt rækkevidde. Vi når ikke meget over 400 km på en opladning. Heldigvis har den et es i ærmet, for den kan oplade med op til 200 kW i en hurtiglader, og det betyder at 10-80 % opladning kan klares på ca. en halv time. Det er absolut i den gode ende.

Som en krølle på halen kan jeg fortælle, at når (eller hvis) du kører fornuftigt i Eco mode, bliver du belønnet. Ved bykørsel er det begrænset hvor meget strøm, du sluger fra batteriet.   

Standardmodellen går fint an

BMW i4 fås fra 502.828 kr. for standardmodellen og M50 krydderiet koster lige i underkanten af 100.000 kr. Hertil kommer det ekstraudstyr, som testbilen har, og det bringer prisen op på 880.257 kr.

Mange vil kunne klare sig fint med standardmodellen, som i konkurrentlandskabet er attraktivt prissat. Der skal noget udstyr i, før den står komplet, så det skal du have med i det samlede regnestykke.

Køreglæden er tilstede uanset hvilken model, du vælger, så BMW-fans vil ikke blive skuffet. Og M entusiasterne går ikke helt galt i byen med den første elektriske M model fra Bayern.

BMW i4 M50 specifikationer

  • Motor: Elmotor, firehjulstræk
  • Gearkasse: Automatisk
  • Ydelse: 400 kW / 544 hk
  • Moment: 795 Nm
  • Batteri: 83,9 kWh
  • Rækkevidde: 523 km WLTP (test blandet 400 km og 300 km ved motorvejskørsel)
  • Opladning: 11 kW (AC) og 200 kW (DC)
  • Topfart: 225 km/t
  • Acceleration 0-100 km/t: 3,9 sek.
  • Køreklar vægt: 2.290 kr.
  • Anhængervægt: 1.600 kg
  • Bagagerum: 470 liter
  • Dimensioner: Længde 4.783 mm – bredde 1.852 mm – højde 1.448 mm (akselafstand 2.856 mm)

Foto: Thomas Saks

5 kommentarer

5 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Anbefalet
%d bloggers like this: